WIOSENNA SAŁATKA WŁOSKA

4 stycznia 2017
278 Wyświetleń

Nie ma nic bardziej orzeźwiającego i lekkiego. Przed Wami lunch na ciepłe dni!

Składniki:

• sałata roszponka, rucola, radichio – 1 opak mix,
• rzodkiewka – 2 szt. (2 główki),
• seler naciowy – pół sztangi,
• wiosenna marchewka – 1 sztuka,
• pestki dyni prażone – łyżka
• liście kolendry – (szczypta, świeże lub suszone)
• sól – szczypta do smaku,
• sok z cytryny – pół łyżeczki,
• olej lniany – 1 duża łyżka,
• serek wiejski – 1 opakowanie 150 g.

PRZYGOTOWANIE:

Listki sałaty myjemy i osuszamy. Rzodkiewki myjemy, kroimy na zapałki. Seler naciowy po umyciu i osuszeniu kroimy na cienkie plasterki. Młodą marchewkę dokładnie myjemy, osuszamy i kroimy na cienkie plasterki. Liście sałaty i pokrojone warzywa finezyjnie układamy na talerzu. Na środek nakładamy serek wiejski. Następnie polewamy oliwą. Posypujemy prażonymi pestkami dyni.

WARTOŚĆ ODŻYWCZA (całość):

Wartość kaloryczna:

205 kcal

Białko ogółem:

18 g

Tłuszcze ogółem:

9 g

Węglowodany ogółem:

13 g 

Karolina Kozela
zdjęcie: Cactus Studio