ŚWIĄTECZNE GOFRY BIAŁKOWE

23 grudnia 2017
546 Wyświetleń


czyli proteiny, pomarańcza, cynamon i anyż w roli głównej

Okres jesienno-zimowy to ciężki czas dla wielu osób. Kiepska pogoda powoduje często zły nastrój, a co za tym idzie – chęć podjadania. Do tego ogrom kuszących, słodkich świątecznych produktów w sklepach nie pomaga w przestrzeganiu diety.

Kto bowiem nie marzy o Świętach, w czasie których nie liczymy kalorii, spełniamy wszystkie zachcianki i mamy nadzieję, że zjedzone ciasta, konfitury i pierniczki nie pójdą nam w boczki?

Mam dla was świetną alternatywę.

Nie musicie jeść nudnego placka w świąteczny czas. Moja propozycja to owsiane, pachnące cynamonem, wysokoproteinowe gofry z duszonymi pomarańczami i nutą anyżu. Mogą Wam zastąpić znaczną część świątecznych słodkości. To nie bez racji brzmi fajnie, bo gofry smakują zdecydowanie lepiej!

Przygotowałam wersję lowfat.

Nie jest to konieczne. Jeśli jednak Wasza dieta jest bogata w tłuszcze, dodajcie żółtka jaj, a do dekoracji użyjcie dodatkowo masła migdałowego.

SKŁADNIKI

MASA NA DWA GOFRY

  • 2 białka jaj w rozmiarze „L”
  • szczypta soli
  • 40 gramów mąki owsianej
  • pełna miarka odżywki białkowej Whey Protein Complex 100% o smaku masła orzechowego
  • kropla olejku migdałowego
  • łyżeczka cynamonu
  • szczypta proszku do pieczenia
  • 3 tabletki słodziku
  • 3 łyżki wody

DUSZONE POMARAŃCZE

  • 3 pomarańcze
  • 2 gwiazdki anyżu
  • ksylitol

+ odrobina płatków migdałów dla dopełnienia smaku i dekoracji.

PRZYGOTOWANIE

Warto zacząć od przygotowania pomarańczy. Obieramy je dokładnie ze skóry. Im dokładniej usuniemy białą skórkę, tym powidła będą słodsze. Pomarańcze kroimy w dużą (około 1-2 cm) kostkę. Wrzucamy je do garnka, dusimy. Oczyszczoną skórkę z około 1/3 jednej pomarańczy kroimy w długie cienkie paseczki, które wrzucamy do duszących się owoców. Dodajemy około 2 łyżeczek ksylitolu (by obniżyć kaloryczność, ksylitol można zastąpić słodzikiem) oraz dwie gwiazdki anyżu. Całość dusimy około 30 minut, aż skórki z pomarańczy będą miękkie, a powidła przejdą cudownym anyżowym aromatem.

W czasie, gdy nasze pomarańcze się duszą, możemy przystąpić do przygotowania masy na gofry.
Ubijamy białka jaj z solą na sztywną pianę. W misce mieszamy mąkę owsianą, odżywkę białkową, cynamon, proszek do pieczenia oraz rozkruszony słodzik. Powoli dodajemy do ubitych białek produkty suche w taki sposób, by masa jak najmniej traciła na objętości. Dzięki temu nasze gofry będą puszyste i lekkie. Dodajemy kroplę aromatu migdałowego, wodę i możemy przystąpić do smażenia.

Jeśli nie masz gofrownicy, masa ta przyda się do przygotowania puszystych naleśników.

Gdy gofry będą chrupiące i rumiane, wykładamy je na talerz i na wierzchu układamy uduszone pomarańcze. Całość ozdabiamy, posypujemy migdałami i … gotowe!

Życzę smacznego i wytrwałości w osiąganiu celów dietetycznych w tym szczególnie niesprzyjającym świątecznym czasie!

Wartości odżywcza dla dwóch gofrów z całością powideł

KALORIE BIAŁKO WĘGLOWODANY TŁUSZCZE
686 kcal 45 100 9

Alicja Gortych