Nasiona winogron – zdrowsze niż owoce?

30 marca 2019
129 Wyświetleń

Produkty pochodzenia roślinnego, którym udowodniono szerokie działanie prozdrowotne, cieszą się wśród konsumentów coraz większym zainteresowaniem. Niewątpliwie jednym z nich jest ekstrakt z pestek winogron (GSE, ang. Grape Seed Extract). To suplement diety wytwarzany przez suszenie i rozdrabnianie gorzkich nasion winogron, bogaty w przeciwutleniacze, w tym szczególnie w kwasy fenolowe, antocyjaniny i proantocyjanidyny. Jako ciekawostkę warto wspomnieć, że w przypadku proantocyjanidyn, ekstrakt z nasion winogron jest jednym z najlepiej poznanych źródeł spośród wszystkich dostępnych produktów.

Działanie hipotensyjne ekstraktu z pestek wingron

Wyniki przeprowadzonej metaanalizy, opublikowanej w 2016 roku w poczytnym czasopiśmie Medicine, pokazały, że ekstrakt z pestek winogron wywiera korzystny wpływ na obniżenie ciśnienia krwi. Dodatkowo zaobserwowano, że efekt ten był szczególnie widoczny u osób młodszych i otyłych, jak również u pacjentów z zaburzeniami metabolicznymi. Najskuteczniejsze działanie odnotowano w przypadku regularnego podawania ekstraktu w dawce 100-800 mg dziennie przez 8-16 tygodni. Z kolei w jednym z badań wykonanym na niewielkiej liczbie osób zauważono, że dzienna dawka 300 mg ekstraktu z pestek winogron przyczyniła się do znacznego obniżenia skurczowego i rozkurczowego ciśnienia krwi, odpowiednio o 5,6 i 4,7%.

Ekstrakt z pestek winogron, a kości i stawy

Z kolei doświadczenia wykonane na zwierzętach pokazały, że proantocyjanidyny zawarte w ekstrakcie z pestek winogron w połączeniu zarówno z dietą wysokowapniową, jak i ubogą w wapń, mogą wpływać pozytywnie na zwiększenie gęstości mineralnej kości, jak również na ich siłę. Dodatkowo w innych eksperymentach dowiedziono, że ekstrakt z pestek winogron może hamować niszczenie kości w przebiegu autoimmunologicznego zapalenia stawów. Zaobserwowano też, że GSE przyczyniał się do zmniejszenia bólu i uszkodzenia stawów u myszy z chorobą zwyrodnieniową stawów. Jak widać, badania na zwierzętach jednoznacznie wskazują, że ekstrakt z pestek winogron może korzystnie oddziaływać na układ szkieletowy.

Efekt przeciwutleniający ekstraktu z pestek winogron

W badaniach na zwierzętach udowodniono, że stosowanie ekstraktu z winogron wykazywało właściwości przeciwzapalne i przeciwutleniające oraz wpływało na ochronę mitochondriów u myszy poddawanych wysiłkowi fizycznemu. Autorzy doświadczenia wyciągnęli wnioski, że GSE może być skutecznym rodzajem żywności funkcjonalnej, wykorzystywanym w celu opóźnienia wystąpienia zmęczenia.

Działanie przeciwutleniające ekstraktu z pestek winogron potwierdzono również w badaniach z udziałem siatkarek. Stwierdzono, że suplementacja GSE na poziomie 300 mg/dzień, stosowana 2x dziennie przez 8 tygodni, spowodowała korzystne zwiększenie stężenia glutationu (przeciwutleniacza) we krwi, przy jednoczesnym obniżeniu poziomu dialdehydu malonowego, będącego markerem stresu oksydacyjnego. Co więcej, naukowcy zauważyli, że ekstrakt ten wpłynął korzystnie na metabolizm insuliny.

Z kolei w doświadczeniu, w którym udział wzięli szczypiorniści, wykazano pozytywny efekt działania ekstraktu z pestek winogron na hamowanie uszkodzeń komórek podczas wysiłku fizycznego. Dodatkowo stwierdzono, że GSE spowalnia produkcję izoprostanów, których obecność wskazuje na pojawienie się stresu oksydacyjnego.

Wyniki badania przeprowadzonego przez Sano i wsp. sugerują, że podawanie tabletek zawierających ekstrakt z pestek winogron wywiera działanie redukujące powstawanie utlenionych cząsteczek LDL (ox-LDL) wśród osób z podwyższonym poziomem cholesterolu. Autorzy publikacji sugerują, że GSE może być użyteczny w profilaktyce takich chorób, jak np. miażdżyca.

Ekstrakt z pestek winogron chroni nasz mózg

Na podstawie licznie przeprowadzonych obserwacji w badaniach na zwierzętach uważa się, że ekstrakt z pestek wingron może zapobiegać utracie pamięci, zmniejszać uszkodzenia mózgu i hamować niekorzystne tworzenie się złogów amyloidowych, które obserwuje się chociażby u podłoża choroby Alzheimera. Zauważono też, że 12-tygodniowa suplementacja preparatem zawierającym proantocyjanidyny winogron w dawce 250 mg/dzień spowodowała poprawę uwagi i pamięci natychmiastowej oraz opóźnionej u osób starszych.

Podsumowanie

Ekstrakt z pestek winogron jest naturalnym, skondensowanym źródłem cennych przeciwutleniaczy, które wpływają pozytywnie na nasze zdrowie. Jak pokazują badania, stosowanie już niewielkich jego ilości – na poziomie 100-300 mg – może wywierać efekt prozdrowotny. GSE może redukować nadciśnienie krwi, wzmacniać układ immunologiczny, działać przeciwzapalnie, antyoksydacyjnie i poprawiać funkcje poznawcze. Przy wyborze odpowiedniego produktu zawierającego ekstrakt z pestek winogron warto jednak zwrócić uwagę, aby był on standaryzowany na wysoką zawartość proantocyjanidyn (ok. 90-95%).

Bartosz Kulczyński