Kawa to napój, bez którego duża część z nas nie wyobraża sobie początku dnia. Tym bardziej pocieszający jest fakt, że kawa nie tylko znakomicie pobudza i napędza do działania, ale również posiada właściwości prozdrowotne. Uważni Czytelnicy magazynu Perfect Body zapewne mają już tego świadomość – o dobroczynnych właściwościach kawy rozprawialiśmy kilkakrotnie na naszych łamach. Jednak świat naukowy nie ustaje w utwierdzaniu nas w tym przeświadczeniu. Na szczególną uwagę (głównie ze względu na liczbę uczestników) zasługuje nowa analiza badania przeprowadzonego w 2004 roku, w ramach Taichung Community Health Study, pod kątem wpływu spożycia kawy na możliwość wystąpienia cukrzycy typu drugiego. Jak wspomniałem, w ww. badaniu wzięła udział duża liczba osób – 2332 Chińczyków w średnim wieku, dlatego przedstawione wyniki wydają się być wysoce wiarygodne.
Zbyszko Tarczewski