Tradycyjny Hummus podajemy z chlebkiem pita, ale z pełnoziarnistą piętką też smakuje wyśmienicie. Ładnie wygląda w miseczce, polany oliwą, z ćwiartką cytryny. Można go też posypać ziołami lub pieprzem. Hummus nabieramy z miseczki kawałkami pieczywa lub smarujemy nim kanapki. Jako dodatek polecam sałatkę z pomidorów. Ciecierzyca zawiera 25% białka o korzystnym składzie aminokwasowym, jest również bogata w fosfor, potas, większość witamin z grupy B, żelazo i błonnik. O wspaniałych właściwościach sezamu pisałam już nie raz. Hummus to prawdziwa ‘bomba zdrowia’!
SKŁADNIKI:
- puszka ciecierzycy lub równoważna ilość ugotowanej ciecierzycy, czyli grochu włoskiego ?
- 3 łyżki tahini (pasta sezamowa), można także zmiksować w młynku sezam
- 2 ząbki czosnku
- oliwa, najlepiej extra virgin, ok. 8 łyżek
- sok z cytryny, ok. 6 łyżek
- sól, max. 1 płaska łyżeczka na puszkę (lub więcej, jeśli używamy gotowanej ciecierzycy)
Wykonanie:
Jeśli używamy ziaren ciecierzycy, trzeba zainwestować trochę czasu: najpierw należy ją namoczyć, najlepiej na noc, a następnie gotować 1-1,5 godziny w świeżej, nieosolonej wodzie. Musi być naprawdę dobrze ugotowana, inaczej pasta nie będzie taka dobra.
Najlepiej sprawdzać czy ziarna są już miękkie – również w środku! Jeśli są, to odcedzamy ją i studzimy.
Odsączoną ciecierzycę należy bardzo dokładnie zmiksować blenderem, razem z pozostałymi składnikami. Doprawiamy do smaku. Pamiętamy przy tym, że oliwa równoważy kwaśny smak soku z cytryny, więc jeśli z nim przesadzimy, możemy ratować się oliwą.
Udekorować, popatrzeć i skosztować
Analiza (całość):
Wartość kaloryczna:
1112 kcal
Białko ogółem:
48 g
Tłuszcze ogółem:
64 g
Węglowodany ogółem:
86 g
zdjęcie: Cactus Studio