SKŁADNIKI
- mięso mielone z indyka 2/3 szklanki (~130 g)
- dwie wątróbki drobiowe (~100 g)
- trzy łyżeczki przecieru pomidorowego
- 6 dużych liści kapusty białej lub włoskiej
- 8 dużych sztuk pieczarek surowych
- szczypta soli
- szczypta pieprzu czarnego
- 1 łyżeczka ulubionej przyprawy (np. majeranek, kolendra, pietruszka, bazylia itp.)
WYKONANIE
Kapustę sparzyć, oddzielić liście.
Wątróbkę zmielić w maszynce do mięsa.
Pieczarki pociąć na mniejsze kawałki, obgotować.
Ostudzić.
Zmieloną wątróbkę wymieszać z mięsem mielonym z indyka.
Przyprawić przyprawami według gustu i smaku.
Do mięsa dodać ostudzone pieczarki.
Wymieszać.
Farsz nakładać do liści kapusty i zawijać gołąbki.
Włożyć do garnka.
Podlać wodą.
Trzymać do momentu, aż będą ugotowane.
W międzyczasie można wrzucić do garnka przecier pomidorowy lub podawać gorące gołąbki bezpośrednio z zimnym przecierem.
Inny wariant farszu do gołąbków: do mięsnego farszu dodać również drobno pokrojoną paprykę.
WARTOŚĆ ODŻYWCZA (porcja):
Wartość kaloryczna: 400 kcal
Białko ogółem: 47 g
Tłuszcze ogółem: 14 g
Węglowodany ogółem: 33 g
Karolina Kozela
zdjęcie: Cactus Studio
SKŁADNIKI
- mięso mielone z indyka 2/3 szklanki (~130 g)
- dwie wątróbki drobiowe (~100 g)
- trzy łyżeczki przecieru pomidorowego
- 6 dużych liści kapusty białej lub włoskiej
- 8 dużych sztuk pieczarek surowych
- szczypta soli
- szczypta pieprzu czarnego
- 1 łyżeczka ulubionej przyprawy (np. majeranek, kolendra, pietruszka, bazylia itp.)
WYKONANIE
Kapustę sparzyć, oddzielić liście.
Wątróbkę zmielić w maszynce do mięsa.
Pieczarki pociąć na mniejsze kawałki, obgotować.
Ostudzić.
Zmieloną wątróbkę wymieszać z mięsem mielonym z indyka.
Przyprawić przyprawami według gustu i smaku.
Do mięsa dodać ostudzone pieczarki.
Wymieszać.
Farsz nakładać do liści kapusty i zawijać gołąbki.
Włożyć do garnka.
Podlać wodą.
Trzymać do momentu, aż będą ugotowane.
W międzyczasie można wrzucić do garnka przecier pomidorowy lub podawać gorące gołąbki bezpośrednio z zimnym przecierem.
Inny wariant farszu do gołąbków: do mięsnego farszu dodać również drobno pokrojoną paprykę.
WARTOŚĆ ODŻYWCZA (porcja):
Wartość kaloryczna: 400 kcal
Białko ogółem: 47 g
Tłuszcze ogółem: 14 g
Węglowodany ogółem: 33 g
Karolina Kozela
zdjęcie: Cactus Studio