Gołąbki

27 stycznia 2017
275 Wyświetleń

SKŁADNIKI

  • mięso mielone z indyka 2/3 szklanki (~130 g)
  • dwie wątróbki drobiowe (~100 g)
  • trzy łyżeczki przecieru pomidorowego
  • 6 dużych liści kapusty białej lub włoskiej
  • 8 dużych sztuk pieczarek surowych
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu czarnego
  • 1 łyżeczka ulubionej przyprawy (np. majeranek, kolendra, pietruszka, bazylia itp.)

WYKONANIE

Kapustę sparzyć, oddzielić liście.
Wątróbkę zmielić w maszynce do mięsa.
Pieczarki pociąć na mniejsze kawałki, obgotować.
Ostudzić.
Zmieloną wątróbkę wymieszać z mięsem mielonym z indyka.
Przyprawić przyprawami według gustu i smaku.
Do mięsa dodać ostudzone pieczarki.
Wymieszać.
Farsz nakładać do liści kapusty i zawijać gołąbki.
Włożyć do garnka.
Podlać wodą.
Trzymać do momentu, aż będą ugotowane.
W międzyczasie można wrzucić do garnka przecier pomidorowy lub podawać gorące gołąbki bezpośrednio z zimnym przecierem.

Inny wariant farszu do gołąbków: do mięsnego farszu dodać również drobno pokrojoną paprykę. 

WARTOŚĆ ODŻYWCZA (porcja):

Wartość kaloryczna: 400 kcal
Białko ogółem: 47 g
Tłuszcze ogółem: 14 g
Węglowodany ogółem: 33 g

 


Karolina Kozela
zdjęcie: Cactus Studio 

Tags