Czosnek – także dla sportowych wampirów

17 maja 2019
144 Wyświetleń

Dla wielu osób czosnek jest popularnym warzywem, które idealnie sprawdza się w doprawianiu wielu potraw. Bez niego ciężko wyobrazić sobie chociażby sosy, dania mięsne. Jednakże, poza niezaprzeczalnymi walorami smakowymi czosnku i jego przydatnością w sztuce kulinarnej, odgrywa on też bardzo istotną rolę dla naszego zdrowia. Gdy mówimy o jego właściwościach prozdrowotnych, to często mamy na myśli „czosnek na przeziębienie”. Jednakże mało kto wie, że przede wszystkim jest on skuteczny we wspieraniu naszego układu krążenia, dzięki zawartości między innymi takiego związku, jak allilocysteina.

Czosnek jako pomoc w nadciśnieniu…

W przeprowadzonych badaniach z udziałem pacjentów z niekontrolowanym nadciśnieniem tętniczym krwi zauważono, że podawanie ekstraktu z czosnku wpłynęło korzystnie na ciśnienie krwi.

Spożycie ekstraktu w dawce 1,2 g dziennie (odpowiadającej zawartości 1,2 mg S-allilocysteiny) przyczyniło się do obniżenia skurczowego (o 11,5 mmHg) i rozkurczowego ciśnienia krwi (o 6,3 mmHg) w porównaniu do grupy placebo. Podobne obserwacje odnotowano w innym badaniu, w którym pacjentom z niekontrolowanym nadciśnieniem tętniczym krwi podawano ekstrakt z czosnku w ilości 960 mg (odpowiadającej 2,4 mg S-allilocysteiny) przez 12 tygodni. Wykazano, że osoby przyjmujące ekstrakt cechowały się niższym skurczowym ciśnieniem krwi o 10,2 mmHg w porównaniu do placebo. Działanie hipotensyjne (obniżające ciśnienie tętnicze krwi) ekstraktu z czosnku potwierdzono też w badaniach naukowych, w których udział wzięli pacjenci cierpiący na chorobę wieńcową. Obniżenie skurczowego ciśnienia krwi stwierdzono przy dawce ekstraktu z czosnku, która wyniosła 800 mg/dzień i podawana była dwa razy dziennie przez 3 miesiące. Skuteczność ekstraktu z czosnku w obniżaniu ciśnienia tętniczego krwi potwierdzają również trzy metaanalizy, którymi objęto kolejno 9, 17 i 18 badań naukowych, przeprowadzonych z udziałem ludzi.

Z kolei w doświadczeniu na zwierzętach wykazano, że podawanie allicyny (związku aktywnego obecnego w czosnku) hamuje wzrost ciśnienia tętniczego krwi u osobników cierpiących na przewlekłą niewydolność nerek.

…a także jako remedium na choroby układu krążenia

Badania kliniczne pokazały, że podawanie preparatu zawierającego czosnek pacjentom z chorobą wieńcową serca przez 12 miesięcy spowodowało znaczące zmniejszenie ryzyka sercowo-naczyniowego: 1,5-krotnie u mężczyzn i 1,3-krotnie u kobiet. Głównym efektem, który odegrał rolę w obniżeniu wspomnianego ryzyka, był spadek stężenia cholesterolu LDL o 32,9 mg/dl u mężczyzn i o 27,3 mg/dl u kobiet.

Niewielkie badania pilotażowe pokazały też, że ekstrakt z czosnku wykazuje potencjalną zdolność w hamowaniu zwapnienia naczyń wieńcowych, co ma istotne znaczenie w zmniejszaniu ryzyka rozwoju chorób sercowo-naczyniowych. Bowiem postępujący proces wapnienia tętnic może prowadzić do niedokrwienia mięśnia sercowego, a nawet zawału.

Czosnek może jednak oddziaływać także na pewne hormony w organizmie. Zauważono, że podawanie ekstraktu z czosnku osobom z zespołem metabolicznym w dawce 1200 mg/dzień przez 24 tygodnie spowodowało zwiększenie stężenia hormonu adiponektyny we krwi. Jest to istotne z tego względu, że adiponektynie przypisuje się m.in. działanie przeciwmiażdżycowe.

Z kolei na łamach czasopisma Atherosclerosis opublikowano artykuł, w którym autorzy stwierdzili, że suplementacja czosnkiem w ilości 900 mg/dzień przez ponad 48 miesięcy wydaje się być związana ze zmniejszeniem tempa gromadzenia się blaszek miażdżycowych, w porównaniu z placebo, a tym samym redukuje ona ryzyko wystąpienia miażdżycy.

Czosnek jako naturalne remedium na wysoki cholesterol

Skoro redukcja ryzyka wystąpienia miażdżycy, to i wpływ na stężenie cholesterolu musi być tym, co charakteryzuje czosnek! W badaniach naukowych, którymi objęto 221 uczestników cierpiących na hiperlipidemię (podwyższone stężenie cholesterolu we krwi), zauważono, że suplementacja ekstraktem z czosnku (o 1,3% zawartości allicyny) w ilości 800 mg/dzień przez 4 miesiące skutkowała redukcją poziomu cholesterolu całkowitego o 11% i triglicerydów o 17%.

Kojuri i wsp. wykazali z kolei, że podawanie tabletek ze sproszkowanym czosnkiem w dawce odpowiadającej 400 mg czosnku i 1 mg allicyny, dwa razy dziennie, spowodowało u pacjentów z hiperlipidemią obniżenie stężenia cholesterolu całkowitego (o 26,82 mg/dl, 12,1%), a także cholesterolu LDL (o 22,18 mg/dl, 17,3%). Co więcej, odnotowano też wzrost stężenia cholesterolu HDL (o 10,02 mg/dl, 15,7%).

Wyniki jednej z przeprowadzonych metaanaliz, w której uwzględniono 13 badań naukowych, obejmujących 781 pacjentów, pokazały, że ekstrakt z czosnku jest skuteczny w obniżaniu stężenia cholesterolu całkowitego w dawce 700-900 mg/dzień.

Czy warto więc stosować produkty z ekstraktem z tego tradycyjnego remedium na wiele schorzeń? Autorzy badań naukowych raczej są zgodni, co do wpływu czosnku na układ sercowo-naczyniowy. Wielokrotnie potwierdzono, że czosnek ma działanie obniżające ciśnienie krwi, a także redukujące poziom cholesterolu i triglicerydów, a jego spożywanie może zmniejszać ryzyko wystąpienia wielu chorób układu krążenia, w tym nadciśnienia tętniczego, miażdżycy, udarów mózgu, czy też choroby wieńcowej serca. Zdecydowanie więc: warto!

Bartosz Kulczyński