Cukrzyk buduje formę

5 marca 2018
246 Wyświetleń

dieta dla cukrzyka

Witam wszystkich gorąco i serdecznie w kolejnej odsłonie artykułów traktujących o zdrowiu i diecie.
Mam taką cichą nadzieję, że nasi Czytelnicy spędzający letni czas we wszystkich polskich i zagranicznych kurortach swoją formą będą przyciągać wzrok zazdrosnych tłumów.

Czy łatwo jest zdobyć dobrą formę na lato?

Jeśli ma się idealny, stworzony przez wykwalifikowanego dietetyka, plan żywieniowy, odpowiedni trening, który dopełnia to co zjadamy – to oczywiście przy odrobinie cierpliwości nie ma takiej siły, żebyśmy nie osiągnęli zamierzonego celu. Schody zaczynają się jednak w momencie, gdy cały plan psuje nam choroba.

Dzisiaj przyjrzymy się dokładniej cukrzycy i temu czy rzeczywiście choroba wygrywa z naszą formą i ilością tłuszczu w organizmie. Mówiąc wprost: czy jesteśmy w stanie schudnąć mając cukrzycę?

Cytując Wikipedię, cukrzyca to choroba metaboliczna charakteryzująca się hiperglikemią (podwyższony poziom cukru we kwi) wynikającą z defektu produkcji lub działania insuliny wydzielanej przez komórki beta trzustki.

Ze względu na przyczynę i przebieg choroby można wyróżnić cukrzycę typu 1, typu 2, cukrzycę ciężarnych i inne.

Cukrzyca typu 1 polega na pierwotnym, niedostatecznym wydzielaniu insuliny przy zachowaniu normalnej wrażliwości tkanek na ten hormon.

Najczęściej spotykaną cukrzycą jest cukrzyca typu 2. Polega ona na zmniejszeniu wrażliwości tkanek na insulinę (insulinooporność). Stan ten wymaga produkcji nadmiernej ilości insuliny, co w dalszym przebiegu choroby przekracza zdolności wydzielania trzustki. W cukrzycy typu 2 dochodzi do uszkodzenia komórek beta w wyspach trzustki i upośledzenia, a później zaprzestania wydzielania insuliny.

Cukrzyca ciężarnych jest przejściowym zaburzeniem rozpoznawanym na podstawie podwyższonego stężenia glukozy we krwi, pojawiającym się u zdrowych dotąd kobiet i ustępującym całkowicie po zakończeniu ciąży.

Występują jeszcze inne rodzaje cukrzycy, które tutaj tylko wymienię z nazwy:

  • zaburzenia pracy komórek beta uwarunkowane genetycznie,
  • defekty produkcji insuliny uwarunkowane genetycznie,
  • LADA autoimmunologiczna postać cukrzycy, zbliżona do cukrzycy typu 1 u dorosłych osób,
  • choroby zewnątrzwydzielniczej części trzustki,
  • endokrynopatia,
  • cukrzyca wywołana przez leki i inne substancje chemiczne,
  • cukrzyca wywołana przez zakażenia,
  • inne zespoły o podłożu genetycznym,
  • rzadkie postacie cukrzycy o podłożu immunologicznym,
  • cukrzyca nowotworowa.

Można powiedzieć, że o cukrzycy ogólnie wiemy już teraz wystarczająco dużo, żeby zająć się konkretami.

Uwierzcie mi, moi Drodzy, z własnego doświadczenia dietetycznego mogę powiedzieć, że osoba która przychodzi do dietetyka w celu zredukowania tkanki tłuszczowej, o swojej chorobie słyszała i wie już dużo. Bardzo cenne są osobiste wskazówki moich pacjentów, którzy wielokrotnie opowiadają mi o problemach swojej choroby, jak i reakcjach organizmu na poszczególne produkty spożywcze.

W większości przypadków cukrzyca typu 2 daje się na początku dobrze kontrolować za pomocą odpowiedniej diety i nieocenionego dla zdrowia wysiłku fizycznego, przy założeniu, że choroba nie wpłynęła negatywnie na sprawność innych układów w organizmie. Ponieważ ten typ cukrzycy wiąże się zwykle z nadwagą – utrata wagi zwiększa wrażliwość na insulinę. Odpowiednia dieta (produkty o niskim indeksie glikemicznym, złożone węglowodany, zmniejszona ilość tłuszczów nasyconych, więcej rozpuszczalnego błonnika) zmniejsza hiperglikemię poposiłkową i pozwala zapobiec powikłaniom.

W cukrzycy typu 1 ograniczenia dietetyczne są również bardzo istotne. Poza dopasowaniem odpowiedniej dawki insuliny do spożywanych pokarmów (lub odwrotnie) zaleca się również w tym typie cukrzycy unikania produktów o bardzo wysokim indeksie glikemicznym i produktów mogących przyspieszyć rozwój powikłania, na przykład miażdżycowych. Wysiłek fizyczny pomaga zapobiec powikłaniom.

We wszystkich rodzajach cukrzycy bardzo ważne jest unikanie palenia tytoniu i picia alkoholu.

Bardzo ważną rzeczą jest również to, że zasadą współczesnej terapii w cukrzycy jest leczenie wszystkich zaburzeń towarzyszących chorobie, a nie tylko kontrola gospodarki węglowodanowej. Dążenie do normalizacji masy ciała, zwiększenie aktywności fizycznej, właściwa dieta, leczenie częstych w cukrzycy zaburzeń lipidowych, nadciśnienia tętniczego i innych chorób układu krążenia oraz utrzymania glikemii w przedziale wartości możliwie najbardziej zbliżonych do prawidłowych (normoglikemia) zmniejsza bowiem ryzyko powikłań choroby.

W przypadku ustalania dokładnej diety lub całego planu dietetycznego najważniejsze jest obliczenie właściwej wagi ciała i masy ciała, która bierze udział w przemianach metabolicznych. Gdy to ustalimy, to bez problemu wyliczymy ilość białka. Natomiast proponuję nie przesadzać z ilością spożywanych węglowodanów (tak jak pisałem wcześniej, powinny być odpowiednio wyselekcjonowane). Rzeczywiście węglowodany rządzą całą przemianą materii i to w ich ogniu spala się tłuszcz, ale w przypadku osób z cukrzycą przesadzać nie można. Proponuję dać ich optymalną ilość, a energetykę uzupełnić odpowiednią ilością na przykład dobrych tłuszczów lub produktów je zawierających. Jak pisałem, w posiłkach powinna być również odpowiednia ilość warzyw jako źródło cennego błonnika, które absorbuje składniki diety i w wolniejszym ich wchłanianiu.

Po dopełnieniu tych wszystkich punktów zostaje nam obserwacja, jak organizm reaguje na taki plan dietetyczny.

Zwykle osoba chora na cukrzycę jest w posiadaniu glukometra, który w bardzo prosty sposób kontroluje poziom glukozy we krwi i na przykład na tej podstawie dobiera odpowiednie dawki insuliny. Obserwując, zbierając informuje i kontrolując co jakiś czas wagę i poziom tkanki tłuszczowej jesteśmy w stanie monitorować i zmieniać dietę osoby chorej na cukrzycę na bieżąco.

Ciężko jest jednak uogólnić i napisać, że np. takie dawki węglowodanów są dobre dla wszystkich, a taka ilość białka jest nieodpowiednia.
Niestety, tak jak każdy z nas różni się od siebie, tak i reakcje będą różne. A to co dla jednego cukrzyka jest bezpieczne, dla innego może okazać się groźne.

Podsumowując to co do tej pory napisałem, muszę powiedzieć, że i wśród moich pacjentów sporo osób ma problemy z cukrzycą.
Moim zdaniem, przy układaniu diety, oprócz węglowodanów złożonych o niskim indeksie glikemicznym, powinny się również znaleźć i takie, które się szybko wchłaniają. Oczywiście sprawdzicie to sami na sobie – miejcie oczy i uszy szeroko otwarte.

Nawiązując do początkowego stwierdzenia, że nie ma rzeczy niemożliwych, z całą pewnością mogę stwierdzić, że nie ma cukrzyka, który nie mógłby schudnąć. Na każdego jest jakiś sposób, tylko trzeba go znaleźć.

Jeśli sami sobie z tym nie radzicie, zapraszam na moją stronę www (www.citidiet.pl). A po dalsze informacje – prosto do mojego gabinetu.
Pozdrawiam i do następnego artykułu.

CITIDIET, dietetyk mgr Maciej Jaśkiewicz, nr tel. 503 428 916 (zapisy) 

502 275 426, www.citidiet.pl, citi.jaskiewicz@gmail.com