Inspiracją był kolejny, wieczorny spacer 🙂 Jako, że sezon na maliny w pełni, nie było problemu z dostępnością dzikich, najpyszniejszych malin na górskim szlaku.
Wiem, że sportowcy lubią słodkości i oczywiście najlepiej wybierać te bardziej zdrowe!
CIASTO JOGURTOWE Z MALINAMI
Składniki:
* cukier 1,5 szklanki lub słodzik do smaku
* 1 opakowanie cukru waniliowego
* jajka 3 sztuki
* jogurt naturalny 1 opakowanie
* mąka pełnoziarnista (dowolna) 3 szklanki
* maliny 3 szklanki
* olej lub oliwa 1/3 szklanki
* proszek do pieczenia 1 małe opakowanie (25 g)
Wykonanie:
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Około 2 łyżki mąki wsypać do malin i delikatnie potrząsnąć, tak aby owoce pokryły się mąką.
Jajka i oba cukry ubić mikserem. Dodać jogurt i olej, całość połączyć. Następnie powoli dodawać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Pod koniec delikatnie dołożyć owoce. (Maliny bardzo łatwo się rozpadają, więc po dodaniu do ciasta wystarczy tylko raz zamieszać łyżką.) Ciasto przelewamy do przygotowanej formy. Piec w temperaturze 160 stopni przez około 30-40 minut. Po upieczeniu można jeszcze posypać świeżymi owocami lub zrobić malinowy mus. Zdrowej dobroci od matki natury nigdy za wiele!
Analiza *całe ciacho
Wartość kaloryczna:
2049 kcal
Białko ogółem:
52 g
Węglowodany ogółem:
347 g
Tłuszcze ogółem:
72 g
Karolilna Kozela