Ciasto jogurtowe z malinami

14 lutego 2014
168 Wyświetleń

Inspiracją był kolejny, wieczorny spacer 🙂 Jako, że sezon na maliny w pełni, nie było problemu z dostępnością dzikich, najpyszniejszych malin na górskim szlaku.
Wiem, że sportowcy lubią słodkości i oczywiście najlepiej wybierać te bardziej zdrowe!

CIASTO JOGURTOWE Z MALINAMI

Składniki:

* cukier 1,5 szklanki lub słodzik do smaku
* 1 opakowanie cukru waniliowego
* jajka 3 sztuki
* jogurt naturalny 1 opakowanie
* mąka pełnoziarnista (dowolna) 3 szklanki
* maliny 3 szklanki
* olej lub oliwa 1/3 szklanki
* proszek do pieczenia 1 małe opakowanie (25 g)

Wykonanie:

Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Około 2 łyżki mąki wsypać do malin i delikatnie potrząsnąć, tak aby owoce pokryły się mąką.
Jajka i oba cukry ubić mikserem. Dodać jogurt i olej, całość połączyć. Następnie powoli dodawać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Pod koniec delikatnie dołożyć owoce. (Maliny bardzo łatwo się rozpadają, więc po dodaniu do ciasta wystarczy tylko raz zamieszać łyżką.) Ciasto przelewamy do przygotowanej formy. Piec w temperaturze 160 stopni przez około 30-40 minut. Po upieczeniu można jeszcze posypać świeżymi owocami lub zrobić malinowy mus. Zdrowej dobroci od matki natury nigdy za wiele!

Analiza *całe ciacho

Wartość kaloryczna:

2049 kcal

Białko ogółem:

52 g

Węglowodany ogółem:

347 g

Tłuszcze ogółem:

72 g 

Karolilna Kozela