Białko SERWATKOWE jako LEKARSTWO?

20 grudnia 2016
572 Wyświetleń

Większość z nas, osób ćwiczących, częściej lub rzadziej wypija swojego shake’a białkowego, aby uzupełnić spożycie tego ważnego dla mięśni makroskładnika. I idę o zakład, że najczęściej sięgacie po białko serwatkowe (ze względu na walory smakowe i dobrą cenę). Jak przekonuje nas nowsze podsumowanie badań, okazuje się, że naukowcy po raz kolejny sięgają do arsenału środków stosowanych przez kulturystów i próbują rozpowszechniać hermetyczną wiedzę, zarezerwowaną dotąd dla środowiska sportów siłowych, w szerszych kręgach zastraszająco szybko tyjącego społeczeństwa.

I po raz kolejny okazuje się, że świat sportu miał rację.

Coraz bardziej popularna staje się bowiem koncepcja diety zawierającej zwiększoną ilość białka serwatkowego. Większość Czytelników Perfect Body zapewne wiedziała już wcześniej, że białko serwatkowe znakomicie pomaga tłumić głód (poprzez zmniejszanie produkcji hormonów odpowiedzialnych za jego nasilanie i odwrotnie – zwiększanie produkcji hormonów odpowiedzialnych za jego zmniejszanie) oraz zachować (i rozbudowywać) masę mięśniową.

Czy doczekaliśmy się czasów, gdy nasi rodzice spytają (mając na myśli odżywkę białkową): synu(córko), gdzie schowałeś puszkę z tym pysznym proszkiem pomagającym mi się odchudzać i dbającym o moje ciśnienie ? 🙂 Oby! Zapewne będą partycypować w kosztach zakupu z zyskiem dla własnego zdrowia (w postaci obniżonego ciśnienia krwi, stresu oksydacyjnego i stanów zapalnych) oraz wyglądu! 


Bibliografia:

Gabriela TD Souza, Fabio S Lira, Jose C Rosa Neto, Erick P de Oliveira, Lila M Oyama, Ronaldo VT Santos and Gustavo D Pimentel, Dietary whey protein lessens several risk factors for metabolic diseases: a review, Lipids in Health and Disease 2012, 11:67 

Zbyszko Tarczewski
zdjęcie: Cactus Studio