Ważne: Strona wykorzystuje pliki cookies.

W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb.
Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym.
Możecie Państwo dokonać w każdym czasie zmiany ustawień dotyczących cookies. Więcej szczegółów w naszej "Polityce Cookies".

Nie wyświetlaj więcej tego komunikatu
strona główna
DIETA I SUPLEMENTACJA
Wyciœnij wiêcej z OMEGA 3!
Zbyszko Tarczewski
19.09.2017

    Jestem gotów iść o zakład, że ponad 90% naszych Czytelników niespożywających zbyt dużej ilości ryb głębinowych suplementuje swoją dietę kapsułkami z kwasami omega 3. A przynajmniej mam taką nadzieję, gdyż, jak już wspomniałem, ilość pozytywów dla naszego organizmu jest przeogromna. Jeśli wygrywam ten zakład, mogę spróbować przyjąć i kolejny, że to o czym zaraz napiszę zainteresuje podobny odsetek naszych Czytelników.

    Chcę bowiem podzielić się z Wami sposobem lepszego wykorzystania przez nasz organizm kwasów omega 3 zaproponowanym przez naukowców z Hiszpanii.


    Uważni Czytelnicy magazynu Perfect Body zdają sobie sprawę, że dostarczając kwasów omega 3 powinno nam zależeć na tym, aby były one dostępne do wchłaniania jelitowego w postaci nieutlenionej (jak największa ich ilość, gdyż całkowicie nie jesteśmy w stanie powstrzymać tego procesu). Jednak możemy starać się o to, aby proces ten minimalizować. I właśnie poszukiwaniem sposobu na osiągnięcie tego celu zajęli się naukowcy z Hiszpanii.

    Sprawdzili czy dodatek bogatego w polifenole ekstraktu z nasion winogron oraz EGCG (występującego np. w dużych ilościach w ekstrakcie z zielonej herbaty  - np. 2 kapsułki preparatu Zielona herbata zawierają aż 275 mg EGCG) nie będzie korzystnie wpływał na zmniejszenie proporcji utleniania.

    Okazało się, że podążali właściwym tropem, odnotowując zmniejszenie utleniania kwasów omega 3, a dzięki temu możemy wchłaniać więcej korzystniejszych dla nas kwasów nieutlenionych.

    Bibliografia:

    Maestre R, Douglass JD, Kodukula S, Medina I, Storch J.; Alterations in the Intestinal Assimilation of Oxidized PUFAs Are Ameliorated by a Polyphenol-Rich Grape Seed Extract in an In Vitro Model and Caco-2 Cells.; J Nutr. 2013 Mar;143(3):295-301. doi: 10.3945/jn.112.160101. 

    28 Podziel się:
     
    Drukuj

    Aby dodawać komentarze musisz być zalogowany.
    zaloguj się   › zarejestruj się
    ZAMÓW TERAZ
    Prenumerata_46PB On-line 45

    WYDARZENIA

    Ladies
    NAJNOWSZE VIDEO
    zobacz więcej

    NAJPOPULARNIEJSZE ARTYKU£Y

    CZYTANE
    OCENIANE
    PRZESYŁANE

    ZADAJ PYTANIE

    Być może odpowiedź znajdziesz w magazynie Perfect Body!
    Aby zadać pytanie musisz być zalogowany.
    zaloguj się   › zarejestruj się

    ANKIETA

    Wybierz najlepsze hasło dla magazynu Perfect Body:
    Perfect Body - encyklopedia dobrej sylwetki
    Perfekcyjnie napisany, dla każdego zrozumiały Perfect Body, doskonały
    Perfect Body - drogowskaz prawdziwego mężczyzny
    Perfect Body, czasopismo każdego sportowca
    Uwaga silny magazyn dla ludzi aktywnych - Perfect Body: Nie otwierać bez konsultacji ze specjalistą.
      wyniki

    NEWSLETTER

    podaj swój e-mail:

    TAGI

    anabolizm mięśnie BCAA HMB HST IGF-1 MAPK/ERK MMA aminokwasy anabolik anabolizm antykatabolik astaksantyna beta karoten białko dieta hipertrofia hormony karotenoidy ksenoestrogeny leucyna mTOR mięśnie plan treningowy policja ramiona regeneracja seks sen sex siła suplementy testosteron tkanka tłuszczowa trening warzywa witamina A wojsko węglowodany


    © Nutrifarm Sp. z o.o.
    All Rights Reserved
    PODSTAWOWE LINKI

    Trening
    Dieta I Suplementacja
    Zdrowie
    Ert
    Kuchnia
    Sex
    WYDAWNICTWO

    Kontakt
    Prenumerata
    Wydarzenia
    Nota prawna
    Polityka Cookies
    TWOJE KONTO

    Zaloguj się
    Zarejestruj
    Przypomnij hasło
    DOŁĄCZ DO NAS

     Facebook
     Twitter
     Youtube

    Do góry ˆ