WIOSENNE SZASZŁYKI

5 stycznia 2017
52 Wyświetleń

Pierś z kurczaka 3x dziennie?
Wypróbuj nowej wariacji.
Szybki, łatwy, wiosenny obiad z kurczakiem w roli głównej.

Składniki  

• jedna pierś z kurczaka,
• pół czerwonej papryki,
• 6 małych pieczarek,
• 6 cm pora,
• małe patisony konserwowe,
• 1 cm startego imbiru,
• sos sojowy,
• cytryna,
• 2 woreczki ryżu,
• pietruszka,
• kurkuma,
• mała łyżeczka oliwy z oliwek,
• szaszłykowe wykałaczki.
 

PRZYGOTOWANIE:

Pierś z kurczaka kroimy w długie paski, przyprawiamy startym imbirem, sosem sojowym, kurkumą i sokiem z cytryny, odstawiamy.
W tym czasie przygotowujemy: pieczarki, patisony, pora kroimy w talarki, paprykę w kawałeczki. Następnie wszystko nadziewamy na szaszłyki i grillujemy na specjalnej patelni lub w piekarniku. Można również delikatnie posmarować szaszłyki olejem, używając pędzelka, aby nie przesadzić. W czasie grillowania szaszłyków gotujemy ryż (basmati lub dziki/brązowy).

Smacznego!

WARTOŚĆ ODŻYWCZA (całość):

Wartość kaloryczna:

660 kcal

Białko ogółem:

110 g

Tłuszcze ogółem:

15 g

Węglowodany ogółem:

6 g 

Karolina Kozela
zdjęcie: Cactus Studio
 

Wystaw komentarz