Masowe LODY cynamonowo-waniliowe

3 stycznia 2017
48 Wyświetleń

Czas przygotowania: 10 min

Ilość: 3-5 porcji 

SKŁADNIKI:

·    2 jajka

·    1 żółtko

·    300 ml tłustej śmietany (w przepisie użyto śmietanę o zawartości tłuszczu równej 38,7% tł./100 ml, ale można użyć również 25% tł./100 ml, wówczas zmienią się wartości odżywcze)

·    2 miarki waniliowej lub naturalnej odżywki białkowej

·    stewia do smaku

·    pół łyżeczki mielonego cynamonu

·    1 łyżeczka naturalnego ekstraktu z wanilii

·    maks. 1/2 płaskiej łyżeczki gumy ksantanowej 

WYKONANIE

Jajka sparzyć wrzątkiem przez kilka sekund. 2 jajka, żółtko, stewię, cynamon, ekstrakt waniliowy i odżywkę białkową dokładnie zmiksować. Śmietanę ubić na sztywno. Do ubitej śmietany wlać masę cynamonowo-waniliową i dokładnie zmiksować. Dodać gumę ksantanową i zmiksować przez krótką chwilę, aż masa zacznie gęstnieć. Całość przelać do pojemnika i wstawić do zamrażalnika na parę godzin.

UWAGI:


Lody będą również pyszne z aromatem rumowym (tudzież odrobiną rumu), bezcukrowym masłem orzechowym albo naturalnym ciemnym kakao zmieszanym z cynamonem, trzeba tylko wówczas dodać nieco więcej stewii, aby nie okazały się za słodkie. Cynamon można zastąpić mocnym naparem z kawy (wówczas może okazać się, że potrzebujemy minimalnie więcej gumy ksantanowej), odrobiną likieru Kahlua, startą skórką pomarańczową itp. Z racji, że lody po wyjęciu z zamrażalnika są dosyć twarde, można wykorzystać specjalne foremki do robienia lodów na patyku. Pamiętajcie, żeby nie dodawać zbyt dużej ilości gumy ksantanowej.

Możliwości jest mnóstwo!

WARTOŚĆ ODŻYWCZA (całość):

Wartość kaloryczna: 1498 kcal

Białko ogółem: 65 g

Tłuszcze ogółem: 132 g

Węglowodany ogółem: 12 g

Joanna Wysocka-Rogers
zdjęcie: Cactus Studio

Wystaw komentarz