Zupa afrykańska

5 stycznia 2017
179 Wyświetleń

Nic tak nie rozgrzewa zimą jak ciepła zupa, a… zupa na ostro? Rozgrzewa jeszcze lepiej! Same warzywa, lekkostrawne węglowodany o niskim indeksie glikemicznym. Sporo witamin i minerałów w łatwo przyswajalnej formie. Dodatek pikantnej papryki naturalnie podniesie termogenezę!

SKŁADNIKI:

1 szklanka posiekanej cebuli
1 szklanka posiekanej czerwonej lub zielonej papryki
3 ząbki utartego czosnku
2 łyżki oliwy
4 szklanki wody
2 szklanki posiekanych ziemniaków
1 szklanka posiekanych pomidorów
1 łyżeczki startej skórki z cytryny
1 łyżka soku cytrynowego
papryka w proszku , pieprz , sól
posiekana zielona pietruszka do posypania

Wykonanie:

Udusić pierwsze 3 składniki na oliwie z małą ilością wody, dodać pozostałą wodę i resztę składników (oprócz pietruszki), a następnie gotować całość przez 30 minut. Podawać posypane pietruszką.

Analiza (całość):

Wartość kaloryczna:

420 kcal

Białko ogółem:

7 g

Tłuszcze ogółem:

12 g

Węglowodany ogółem:

71 g
 
zdjęcie: Cactus Studio