Pieczywo potocznie nazywane „jadalnymi deskami”, a fachowo pieczywem dietetycznym, pieczywem light, fit, od kilkunastu lat zapełnia półki sklepowe jako inna odmiana chleba na co dzień.
Za granicą znany już w latach 80. ubiegłego wieku jako ‘crispbread’ stanowił idealne rozwiązanie w immunologicznej chorobie charakteryzującej się nietolerancją glutenu.
• Jak to się stało, że pieczywo dietetyczne w zawrotnym tempie wkroczyło do kuchni niemal każdego domu?
• Czy winna temu celiakia?
• A może leniwi dietetycy, którym łatwiej komponować diety w oparciu o standaryzowane, jednakowe porcje chrupiących wafli i wiórowych kromek?
• Czym różni się pieczywo dietetyczne od klasycznych bochenków chleba?
• Czy w zupełności może ono zastąpić tradycyjne pieczywo w diecie i czy powinno?
• Jakie pieczywo dietetyczne warto kupować i na co zwrócić uwagę?
• Komu szczególnie zalecić jego konsumpcję?
(…)
PODSUMOWANIE
• Chrupkie pieczywo dietetyczne, zwłaszcza produkowane na bazie
(…)
Wybierając pieczywo zarówno chrupkie, jak i klasyczne, które zostało sporządzone z udziałem zakwasu naturalnego, wzbogacamy naszą dietę o szereg ważnych dla fizjologii przewodu pokarmowego substancji prozdrowotnych. Z pewnością chleb tradycyjny jest
(…)