Zapiekanka z fasolki szparagowej i po mojemu

12 listopada 2012
227 Wyświetleń

Każdy ze składników tej zapiekanki uwielbiam z osobna…
Postanowiłam sprawdzić, co stanie się po ich połączeniu!

Skomplikowane? Warto! Efekt?

Pysznie, wykwintnie, zdrowo… W sam raz na przystawkę!

Fasolka zawiera duże ilości potasu, wapnia, magnezu, manganu, żelaza i fosforu. Ma w swym składzie także siarkę, fluor i jod. Znajdują się w niej znaczne ilości witamin z grupy B oraz witaminy C, E jak również PP i karoten. We wszystkie wymienione składniki odżywcze bogatsza jest fasolka o zielonych strąkach. Taką lubię najbardziej! ?

Zapiekanka z fasolki szparagowej i po mojemu

Składniki:

1/2 szklanki maślanki
1/4 szklanki tartego, razowego chleba pszennego
1/4 szklanki mielonych orzechów włoskich
1 cebula pokrojona na półcentymetrowe plastry, rozdzielone następnie na pojedyncze krążki
25 dag pieczarek pokrojonych w plasterki
1 posiekana cebula
1/2 łyżeczki suszonego tymianku
1/4 łyżeczki soli
1/4 szklanki mąki pszennej z pełnego ziarna
3 szklanki mleka 1,5%
45 dag mrożonej zielonej fasolki szparagowej ciętej, odmrożonej i odsączonej

Wykonanie:

Rozgrzać piekarnik do 260 stopni. 
Skropić oliwą blachę do pieczenia oraz naczynie do zapiekanek.
Wlać maślankę do miski.
Tarty chleb i orzechy włożyć do drugiej miski i wymieszać.
Krążki cebuli zanurzać w maślance, obtaczać w tartym chlebie z orzechami i układać na przygotowanej blaszce.
Piec przez około 20 minut lub aż cebula będzie miękka i zarumieni się na złoto.
W międzyczasie rozgrzać średni rondel.
Wrzucić pieczarki, posiekaną cebulę, tymianek i sól.
Skropić niewielką ilością oliwy.  
Smażyć, od czasu do czasu mieszając, przez około 4 minuty.
Gdy pieczarki puszczą sok, posypać je mąką i dalej smażyć cały czas mieszając, przez około minutę. Dodać mleko i dusić cały czas mieszając, aż zgęstnieje.
Dodać fasolkę i wymieszać.
Zmniejszyć temperaturę piekarnika do 180 stopni.
Wlać mieszaninę z fasolką do przygotowanego naczynia do zapiekanek.
Na wierzchu rozłożyć krążki cebuli.
Piec przez 25 minut lub aż będzie gorące, a na powierzchni pojawią się pęcherzyki.

Karolina Kozela