Zadbaj o oczy z luteiną

17 czerwca 2019
95 Wyświetleń

Luteina jest cennym dla zdrowia związkiem bioaktywnym, należącym do grupy karotenoidów. Występuje naturalnie w warzywach i owocach, którym nadaje żółto-pomarańczową barwę. Jest wytwarzana wyłącznie przez rośliny, dlatego też to głównie one są jej źródłem w naszej diecie. Jednakże zdarza się, że zwierzęta hodowlane karmione są surowcami roślinnymi, zawierającymi luteinę, i z tego też względu niektóre produkty pochodzenia zwierzęcego mają w swoim składzie ten związek. Najlepszym tego przykładem są żółtka jaj. Ze względu na fakt, że luteina jest silnym przeciwutleniaczem, przypisuje jej się szerokie działanie prozdrowotne.

Większość osób, spytanych o właściwości zdrowotne luteiny, wymienia jej korzystny wpływ na zdrowie oczu. Czy jest to uzasadnione?

Wyniki opublikowanej metaanalizy pokazują, że wysoki poziom spożycia luteiny (w połączeniu z innym karotenoidem – zeaksantyną) wpływa korzystnie na hamowanie rozwoju (o 32%) zwyrodnienia plamki żółtej, cechującego się pogorszeniem wzroku.

Opracowanie naukowe, którym objęto 8 badań naukowych, wykazało też, że wysoki poziom luteiny we krwi jest skorelowany z mniejszym ryzykiem wystąpienia zaćmy.

Spożywanie luteiny może wiązać się nie tylko ze zmniejszeniem ryzyka rozwoju różnych chorób związanych z narządem wzroku. Niejednokrotnie stwierdzono, że luteina może poprawiać ostrość widzenia, zwiększać wielkość pola widzenia, czy też zmniejszać wrażliwość na oślepianie.

Podsumowanie

Luteina nie jest zaliczana do składników niezbędnych nam do życia. Jednakże niewątpliwie odgrywa ona istotną rolę w zapewnianiu prawidłowego funkcjonowania narządu wzroku. Z tego też względu warto zadbać o wysokie spożycie produktów zawierających luteinę. A są nimi, m.in. szpinak, jarmuż, szparagi, brokuły, sałata. Jeżeli ktoś nie spożywa tych produktów regularnie i w wysokich ilościach, to rozwiązaniem może być też wypróbowanie suplementów diety. W składach tych produktów znajdują się również bardzo często inne związki, które mogą mieć korzystny wpływ na wzrok, np. cynk i witamina E, lub które mogą ułatwiać wchłanianie luteiny (kwasy tłuszczowe, w tym m.in. kwas dokozaheksaenowy).

Ile luteiny przyjmować? Na podstawie wyników badań naukowych można stwierdzić, że skuteczną i bezpieczną dawką luteiny jest ok. 6-20 mg/dzień.

Bartosz Kulczyński