Jestem gotów iść o zakład, że ponad 90% naszych Czytelników niespożywających zbyt dużej ilości ryb głębinowych suplementuje swoją dietę kapsułkami z kwasami omega 3. A przynajmniej mam taką nadzieję, gdyż, jak już wspomniałem, ilość pozytywów dla naszego organizmu jest przeogromna. Jeśli wygrywam ten zakład, mogę spróbować przyjąć i kolejny, że to o czym zaraz napiszę zainteresuje podobny odsetek naszych Czytelników.
Chcę bowiem podzielić się z Wami sposobem lepszego wykorzystania przez nasz organizm kwasów omega 3 zaproponowanym przez naukowców z Hiszpanii.
Uważni Czytelnicy magazynu Perfect Body zdają sobie sprawę, że dostarczając kwasów omega 3 powinno nam zależeć na tym, aby były one dostępne do wchłaniania jelitowego w postaci nieutlenionej (jak największa ich ilość, gdyż całkowicie nie jesteśmy w stanie powstrzymać tego procesu). Jednak możemy starać się o to, aby proces ten minimalizować. I właśnie poszukiwaniem sposobu na osiągnięcie tego celu zajęli się naukowcy z Hiszpanii.
Sprawdzili czy dodatek bogatego w polifenole ekstraktu z nasion winogron oraz EGCG (występującego np. w dużych ilościach w ekstrakcie z zielonej herbaty – np. 2 kapsułki preparatu Zielona herbata zawierają aż 275 mg EGCG) nie będzie korzystnie wpływał na zmniejszenie proporcji utleniania.
Okazało się, że podążali właściwym tropem, odnotowując zmniejszenie utleniania kwasów omega 3, a dzięki temu możemy wchłaniać więcej korzystniejszych dla nas kwasów nieutlenionych.
Zbyszko Tarczewski
Bibliografia:
Maestre R, Douglass JD, Kodukula S, Medina I, Storch J.; Alterations in the Intestinal Assimilation of Oxidized PUFAs Are Ameliorated by a Polyphenol-Rich Grape Seed Extract in an In Vitro Model and Caco-2 Cells.; J Nutr. 2013 Mar;143(3):295-301. doi: 10.3945/jn.112.160101.