Witaminy to związki chemiczne, które są niezbędne dla zachowania zdrowia i prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Niektóre z nich mają jednorodną budowę, inne zaś obejmują kilka związków chemicznych. Do tej drugiej kategorii zalicza się witaminy z grupy B: tiaminę (B1), ryboflawinę (B2), niacynę (B3), cholinę (B4), kwas pantotenowy (B5), pirydoksynę (B6), biotynę (B7), inozytol (B8) kwas foliowy (B9) oraz kobalaminę (B12).
Jest to niezwykle interesująca grupa związków, kojarzona przede wszystkim z pozytywnym wpływem na układ nerwowy. Jednak to nie ich jedyna zaleta.
Przekonajcie się sami!
Witamina |
Zalety |
Objawy niedoboru |
Źródła |
B1 | Wspiera prawidłowy metabolizm, zapobiega zapaleniu i uszkodzeniu nerwów, wspiera pracę układu krążenia dzięki udziałowi w produkcji acetylocholiny, poprawia odporność i funkcje kognitywne, zapobiega jaskrze, pomaga w leczeniu alkoholizmu | Zaburzenia apetytu, gwałtowna utrata lub przybieranie na wadze, problemy z trawieniem, drażliwość, osłabienie mięśniowe, zmęczenie, osłabienie pamięci krótkotrwałej, zapalenie nerwów | Drożdże, orzechy makadamia, podroby, mięso czerwone, soczewica, fasola |
B2 | Zapobiega bólom głowy, wspiera leczenie anemii, działa pozytywnie na skórę i włosy, wspomaga rozkład składników odżywczych dla celów energetycznych | Choroby układu nerwowego, anemia, infekcje w jamie ustnej, bóle mięśniowe, choroby oczu, rozregulowanie pracy tarczycy | Wątróbka wołowa, nabiał, chude mięso, grzyby, migdały, jaja |
B3 | Obniża zbyt wysoki poziom cholesterolu, wspomaga leczenie cukrzycy, obniża ryzyko chorób sercowo-naczyniowych, poprawia funkcjonowanie CUN- u, pozytywnie wpływa na skórę (trądzik), wspomaga leczenie depresji i bezsenności, wspomaga leczenie artretyzmu | Pelagra, upośledzenie czynności mózgu i psychoza, obrzęk błony śluzowej i zaburzenia żołądkowo-jelitowe | Pierś kurczaka, tuńczyk, wołowina, nasiona słonecznika, łosoś, sardynki, indyk |
B4 | Wspomaga tworzenie CUN-u i OUN-u płodu, pomaga utrzymywać prawidłowe funkcje kognitywne, a także pracę komórek układu oddechowego i mięśniowego | Otłuszczenie wątroby, nieprawidłowy metabolizm LDL i trójglicerydów, dolegliwości ze strony układu krążenia, zaparcia | Zółtka jaj, podroby, rośliny strączkowe, ryby, orzechy |
B5 | Poprawia pracę układu sercowo-naczyniowego, obniża poziom LDL i trójglicerydów, utrzymuje optymalne tempo metabolizmu, wspiera pracę układu nerwowego i syntezę acetylocholiny, reguluje gospodarkę hormonalną, poprawia odpowiedź na stres, wspiera leczenie ran i pracę układu odpornościowego | Zmęczenie, drażliwość, bezsenność, depresja, dolegliwości żołądkowo-jelitowe, skurcze mięśni i infekcje górnych dróg oddechowych | Podroby, płatki owsiane, orzechy, jaja |
B6 | Utrzymuje zdrowe naczynia krwionośne dzięki kontroli poziomu homocysteiny, leczy anemię, poprawia nastrój i pracę mózgu, zmniejsza ryzyko upośledzenia ruchowego u starszych osób, obniża ciśnienie krwi, pomaga regulować sen, wspomaga leczenie astmy i artretyzmu, łagodzi objawy napięcia przedmiesiączkowego | Anemia, apatia, zaburzenia snu, pogorszenie sprawności umysłowej, wypadanie włosów, osłabienie układu odpornościowego | Drób, pistacje, ryby, awokado, melasa, nasiona słonecznika, sezam, ciecierzyca |
Joanna Rogers