Witaminy to związki chemiczne, które są niezbędne dla zachowania zdrowia i prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu.
Jako ciekawostkę warto dodać, że do witamin z grupy B – oprócz tych dobrze nam znanych, które omówiliśmy wcześniej – zalicza się też kwas orotowy (wit. B13), kwas pangamowy (wit. B15) i amigdalinę (wit. B17), których działanie i zastosowanie budzi wiele kontrowersji.
Witamina |
Zalety |
Objawy niedoboru |
Źródła |
B7 | Wspomaga prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego, skóry, włosów i paznokci, poprawia przemianę glukozy, wspomaga wchłanianie wit. C, poprawia stan psychiczny ciężarnych | Wypadanie włosów, problemy skórne, | Podroby, żółtka jaj, orzechy włoskie i ziemne, migdały, sardynki |
B8 | Łagodzi objawy schizofrenii, korzystnie wpływa na poziom insuliny i insulinooporność, jest prekursorem przekaźników hormonalnych, buduje błony komórkowe, niezbędna do powstawania włókien mięśniowych | Wahania nastroju, depresja, nadpobudliwość, problemy skórne, neuropatia cukrzycowa, impotencja u mężczyzn, podwyższenie poziomu cholesterolu | Drożdże, fasola, soczewica, pełnoziarniste produkty zbożowe, podroby, cytrusy |
B9 | Reguluje podziały komórkowe i przemiany biochemiczne, pomaga w tworzeniu przekaźników biochemicznych, łagodzi skutki stresu, zmniejsza ryzyko występowania anemii i nowotworów | Anemia, ogólne osłabienie, neuropatia, spadek tempa regeneracji komórek, zajady, uszkodzenie płodu, problemy z pamięcią, zahamowanie wzrostu, zaburzenia psychiczne | Podroby, pestki dyni, szpinak |
B12 | Poprawia metabolizm, zmniejsza zmęczenie, chroni układ sercowo-naczyniowy przed nadmiarem homocysteiny, zwiększa liczbę plemników w nasieniu, przywraca lepszą kontrolę nastroju i poprawia funkcje kognitywne u starszych osób | Przewlekłe zmęczenie, trudności z koncentracją, wahania nastroju, bóle mięśniowo-stawowe, osłabienie apetytu, problemy trawienne, krwawienie dziąseł, zawroty głowy i płytki oddech | Podroby, ryby, drób i mięso czerwone z wolnego chowu, nabiał |
B13 | Bierze udział w syntezie DNA, może zmniejszać nasilenie przewlekłej dysfunkcji serca, spowalnia procesy starzenia się, poprawia funkcjonowanie wątroby | Przedwczesne starzenie się, stwardnienie rozsiane, przewlekłe zapalenie wątroby | Warzywa korzeniowe, serwatka |
B15 | Pomaga w produkcji neuroprzekaźników i hormonów, poprawia metabolizm glukozy, działa antybakteryjnie i antywirusowo, wspomaga pracę wątroby i układu odpornościowego | Wysoki poziom LDL, miażdżyca, przewlekłe stany zapalne stawów, przewlekłe zmęczenie, nadciśnienie, napady padaczkowe | Pełnoziarniste produkty zbożowe, pestki słonecznika i dyni |
B17 | Stosowana w medycynie alternatywnej jako środek antyrakowy | Obecnie brak danych | Pestki wiśni, migdałowca, moreli, śliwy, brzoskwini |
Joanna Rogers