Wielkanocne kotleciki

15 marca 2013
319 Wyświetleń

Co prawda Wielkanoc dopiero przed nami, nic jednak nie stoi na przeszkodzie, aby już teraz poczuć świąteczny klimat.  

Składniki:

• 1 woreczek dzikiego ryżu
• 3 jajka
• zielony szczypior
• mąka pełnoziarnista żytnia/pszenna
• sól , świeżo zmielony pieprz
• oliwa z oliwek
• ogórek świeży
• ćwikła z chrzanem

Wykonanie:

Ryż gotujemy w woreczku, odcedzamy i pozostawiamy w garnku pod przykrywką, aby napęczniał. 
2 jajka gotujemy na twardo i kroimy w kostkę (dość dużą).
Szczypior kroimy w drobne krążki.
Ryż wyciągamy z woreczka.
Łączymy ryż z pokrojonym jajkiem i szczypiorem, dodając surowe jajko.
Dodajemy do całości 2 łyżki stołowe mąki.
Przyprawiamy solą, świeżo zmielonym pieprzem i mieszamy.
Następnie formujemy niewielkie kotleciki.
Uformowane kotleciki obtaczamy w mące.
Smażymy na rozgrzanej oliwie tak długo, aż uzyskamy z obu stron rumiany kolor.
Układamy na półmisku i obsypujemy dookoła pokrojonym w kostkę świeżym ogórkiem i szczypiorem.
Wierzch ozdabiamy ćwikłą z chrzanem.  

Karolina Kozela