Trądzik u pakera?

12 kwietnia 2017
201 Wyświetleń

U wielu młodych ćwiczących na siłowni osób często można zaobserwować problemy z cerą. Czy jednak tylko młody wiek (okres dojrzewania) można winić za ten stan rzeczy?

Okazać się może, że nie. Wielu badaczy bowiem wiąże stan naszej skóry ze sposobem odżywiania. Wśród nich jest m. in. dr Thierry Simonart prowadzący prywatną praktykę w Brukseli, który u pięciu swoich pacjentów zaobserwował ciekawy związek. Podzielił się swoimi spostrzeżeniami z czytelnikami magazynu Dermatology.

Zauważył mianowicie, że u wszystkich pięciu osób rozwinęły się objawy trądziku po… spożyciu  białka serwatkowego. O zaletach tego białka dla kulturystów pisaliśmy już niejednokrotnie w magazynie Perfect Body. To jeden z ulubionych tematów Willa Brinka, a kolejny jego argument za stosowaniem tego białka znajdziecie również i w bieżącym numerze.
Chcąc jednak być fair wobec Was, nie mogę pominąć doniesienia dr. Simonarta. Swoje obserwacje uzasadnia wpływem produktów przemysłu mleczarskiego na insulinę oraz IGF-1. Wiemy, że oba hormony działają silnie anabolicznie na nasze mięśnie, więc to co jest bardzo korzystne z punktu widzenia ich wielkości, może u osób wrażliwych powodować problemy z trądzikiem.
Dodałem od siebie stwierdzenie „u osób wrażliwych”, gdyż sądzę, że większość z nas przyjmuje białko serwatkowe, a mimo to negatywne skutki tegoż spotykane są bardzo rzadko.

Jeśli jednak podejrzewasz, że może tak być w Twoim przypadku, sięgnij po inny rodzaj białka w proszku, wybierając np. GOLD BEEF-PRO™-TEIN lub też SOJAVIT®.

A reszta z nas będzie się dalej delektować licznymi produktami z białkiem serwatkowym, wykorzystując w pełni jego zalety.

Zbyszko Tarczewski

Bibliografia:

Simonart T.; Acne and Whey Protein Supplementation among Bodybuilders., Dermatology. 2012 Dec 13.