1. Wydajność działania jakiego enzymu jest czynnikiem ograniczającym efektywność (szybkość) procesu glikolizy?
a. fosfofruktokinaza
b. heksokinaza
c. fosfogliceromutaza
d. izomeraza triozofosforanowa
2. Nazwa gainera z oferty Olimp Laboratories, który zawiera węglowodany o niskich indeksach glikemicznych to:
a. Gainerator™
b. Gain Bolic 6000®
c. Profi Mass
d. Poprawne odpowiedzi a. i c.
3. Czy salmonella jest niszczona podczas mrożenia?
a. Tak,
b. Tak, ale temp. wymagana to -17 st. Celsjusza
c. Tak, ale tylko w obecności tlenu i temp -17 st. Celsjusza
d. Nie, jest tylko zatrzymany proces namnażania
4. DOMS to skrót pochodzący od pierwszych liter słów nazwy:
a. doborowy oddział milicji stanowej
b. delayed-onset muscle soreness
c. di-oxo metylo-sulfon
5. Dawniej uważano, że główną przyczyną pojawienia się opóźnionej bolesności mięśni jest:
a. kwas mlekowy
b. kwas szczawiowy
c. kwas masłowy
6. Z popularnych napojów używkowych szczególnie skuteczna w łagodzeniu DOMS okazała się:
a. wódka
b. kawa
c. herbata
ODPOWIEDZI ZNAJDUJĄ SIĘ PONIŻEJ !
Ad. 1. Odp. A
Podczas maksymalnego wysiłku szybkość zużywania ATP wynosi ok. 12 mmol/kg suchej masy mięśnia/s i można ją odnosić do wydajności hydrolizy ATP przez ATPazę mostków poprzecznych. Natomiast efektywność produkcji ATP z fosforanu kreatyny jest mniej więcej o 50% mniejsza niż szybkość syntezy ATP. Wynika to z faktu, że aktywność enzymu katalizującego reakcję rozpadu ATP (kinazy kreatynowej) jest znacznie większa niż fosfofruktokinazy katalizującej syntezę ATP.
Ad. 2. Odp. D
Źródła węglowodanów z niską i umiarkowaną szybkością podnoszące poziom glukozy we krwi stanowią podstawę współczesnych odżywek węglowodanowo-białkowych dedykowanych osobom aktywnym fizycznie, dążącym do szybkiej rozbudowy beztłuszczowej masy mięśniowej. Do tych źródeł zalicza się, między innymi, skrobię kukurydzy woskowej oraz izomaltulozę, które wchodzą w skład Gainerator™ i Profi Mass produkowanych przez Olimp Laboratories®.
Ad. 3. Odp. D
Mrożenie produktów spożywczych nie uwalnia ich od skażenia salmonellą. Część z nich oczywiście ginie, ale pozostałe zachowują żywotność przy jednocześnie zahamowanej możliwości rozmnażania. Po rozmrożeniu bakterie, które przeżyły odzyskują pełną aktywność i zaczynają się ponownie namnażać, stanowiąc realne zagrożenie dla organizmu człowieka, który takie produkty spożyje.
Ad. 4. Odp. B
Skrót DOMS pochodzi od nazwy zamieszczonej w punkcie ‘b’.
Ad. 5. Odp. A
Główną winą za pojawienie się opóźnionej bolesności mięśni obarczano dawniej związek wymieniony w punkcie ‘a’.
Ad. 6. Odp. C
Napojem używkowym szczególnie pomocnym w łagodzeniu DOMS okazała się czarna herbata – punkt ‘c’.