Razowe Muffiny z Brzoskwinią i Słonecznikiem

6 listopada 2013
173 Wyświetleń

Uwielbiam piec muffiny.
To cudo ‘łyka’ wszystko, co wrzucę do środka!
Na słodko, pikantne czy słone – zawsze wychodzą smaczne i pożywne.
Tym razem w wersji sezonowej, czyli ze świeżymi brzoskwiniami i słonecznikiem z mojego ogrodu. 

Składniki: 

  • 300 g mąki razowej
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
  • 2 łyżki stołowe substytutu cukru
  • otarta skórka z 1 pomarańczy
  • 3 jajka, 2 białka
  • 200 ml gęstego jogurtu
  • 230 g brzoskwiń lub moreli
  • 5 łyżek ziaren słonecznika 

Przygotowanie:

W naczyniu wymieszać mąkę, sodę, proszek, substytut cukru, otartą skórkę z pomarańczy.
W drugim rozbić jajka i roztrzepać, dodać śmietanę lub jogurt, brzoskwinie, wymieszać. 
Połączyć zawartość obu naczyń. 
Formę do muffin wyłożyć papilotkami, do każdej nałożyć ciasta, posypać słonecznikiem. 
Piec w temperaturze 190-200oC przez 18-20 minut (do tzw. suchego patyczka), studzić na kratce.
Podawać na ciepło lub wystudzone.
Najlepsze w dniu pieczenia!

Analiza – całe ciacho

Wartość kaloryczna: 1675 kcal
Białko ogółem: 60 g
Węglowodany ogółem: 290 g
Tłuszcze ogółem: 45 g

Karolina Kozela