PULPETY w sosie KOPERKOWYM z surówką z SELERA

7 lipca 2017
209 Wyświetleń

Składniki:

– 100 g mielonego mięsa z piersi indyka

– 2 białka

– 2 łyżki otrębów owsianych

– 1/2 cebuli

– 2 łyżki mleka

– natka pietruszki lub innego zioła

– przyprawy według uznania (zioła, pieprz, sól)

– 2 łyżki kaszy manny

sos koperkowy:

– 150 ml chudego mleka

– łyżka mąki pełnoziarnistej rozrobiona w odrobinie wody

– pół pęczka koperku

– przyprawy: czosnek, suszone warzywa, biały pieprz

surówka z selera:

– pół selera korzeniowego (około 100 g)

– pół średniego jabłka

– serek homogenizowany lub jogurt naturalny

– stevia/sól do smaku 

Przygotowanie:

mięso wymieszać ze startą cebulą i pozostałymi składnikami. Uformować kulki i obtoczyć w kaszy mannie. Ugotować w lekko osolonej wodzie.

Sos: zagotować mleko z koperkiem i przyprawami, dodać rozwodnioną mąkę i energicznie mieszać. Sosem polać ugotowane pulpety.

Seler i jabłko zetrzeć na średnich oczkach, połączyć z serkiem lub jogurtem i ewentualnie dosłodzić/posolić. Podawać z młodymi ziemniakami. 

Porcja (około 650 g) – bez ziemniaków: 

KALORYCZNOŚĆ:

408 kcal

BIAŁKO:

38 g

WĘGLOWODANY:

55 g (w tym błonnik 8 g)

TŁUSZCZ:

4 g

zdjęcie: Cactus Studio 

Karolina Kozela