PIKANTNA ZUPA DYNIOWA

22 listopada 2017
113 Wyświetleń


Dynia znana jest od tysiącleci, mimo że do Europy trafiła zaledwie nieco ponad 400 lat temu. Jest chyba jednym z najbardziej niedocenianych, choć najzdrowszych warzyw. Na szczęście jej popularność powoli zaczyna rosnąć. Nic dziwnego! To w tej olbrzymiej, słonecznej jagodzie (tak, owoc dyni to jagoda!) zaklęte jest bogactwo witamin i minerałów, związków obniżających cholesterol, doskonale wpływających na kondycję skóry, włosów i paznokci, pozytywnie działających na nasz wzrok czy zapobiegających zapaleniu prostaty. Już starożytni wykorzystywali jej działanie poprawiające trawienie oraz przyspieszające przemianę materii. Dlatego też warto włączyć ją do swojej diety, chociażby w postaci pysznej i rozgrzewającej zupy dyniowej, idealnej na nadchodzące chłody. 100g miąższu dyni to zaledwie około 28 kcal.

SKŁADNIKI

– 1,5 kg posiekanego w kostkę miąższu dyni

– 1,5 l wywaru warzywnego lub drobiowego

– 1 drobno posiekana cebula

– 2-3 drobno posiekane ząbki czosnku

– 1 papryczka chilli (ewentualnie około 1 łyżeczki suszonych posiekanych chilli – w zależności od pożądanej ostrości zupy)

– 1 łyżka masła klarowanego

– oliwa z oliwek do smażenia

– gęsta śmietana lub jogurt naturalny do doprawienia

– posiekana świeża kolendra

– kmin rzymski

– sól do smaku

PRZYGOTOWANIE

Na patelni na niewielkim ogniu rozgrzać oliwę z oliwek i zrumienić na niej cebulę i czosnek. Pod koniec dodać odrobinę kminu rzymskiego. Następnie przełożyć wszystko do dużego garnka, dodać wywar warzywny lub drobiowy i pokrojony w kostkę miąższ dyni. Całość doprowadzić do wrzenia, a potem gotować na małym ogniu. Dodać posiekane świeże chilli i sól do smaku. Gotować około 30 min, aż dynia zmięknie. Potem zblendować, aż do uzyskania kremowej konsystencji. Ponownie ustawić na małym ogniu, dodać 4 łyżki śmietany lub gęstego jogurtu i masło. Gotować kilka minut. Podawać z kleksem śmietany/jogurtu, posypać posiekaną świeżą kolendrą.

Smacznego!

Joanna Rogers

 

WARTOŚCI ODŻYWCZE POTRAWY PRZYGOTOWANEJ Z JOGURTEM NATURALNYM

KCAL T T NASYCONE WW CUKRY BŁONNIK BIAŁKO
WARTOŚCI ODŻYWCZE RAZEM 718 26,1 20,9 127 54,5 10,2 21,8
ILOŚĆ PORCJI 4 4 4 4 4 4 4
WARTOŚCI ODŻYWCZE JEDNEJ PORCJI 180 7 5 32 14 3 5

 

Wystaw komentarz