Pasta z miętą, tuńczykiem i brokułami

3 stycznia 2017
238 Wyświetleń

Kiedy w upalne dni chcesz zjeść coś konkretnego, ale pogoda raczej kieruje Cię do zamrażalnika, to postaraj się o kilka listków mięty i zmień nie do poznania swoje podstawowe danie!

SKŁADNIKI:

• 50 g makaronu pełnoziarnistego
• puszka tuńczyka (w sosie własnym)
• 4 różyczki brokułu
• 1 średniego pora
• 4 listki mięty
• sól, pieprz, oregano
• oliwa z oliwek (łyżeczka) 

WYKONANIE

Makaron gotujemy al dente. Różyczki brokułu obieramy na jeszcze mniejsze kwiatostany. Następnie wrzucamy je na patelnię, na średni ogień. Dusimy je pod przykryciem około 3 minut. Po tym czasie dodajemy pokrojonego w krążki pora. Całość doprawiamy solą, pieprzem, oregano i dusimy jeszcze 3 minuty. Po tym czasie dodajemy na patelnię odsączonego tuńczyka i porwane na kawałki listki mięty. Trzymamy całość na ogniu jeszcze minutę, po czym wrzucamy makaron, dokładnie mieszamy i podajemy. 

WARTOŚĆ ODŻYWCZA (porcja):

Wartość kaloryczna:

411 kcal

Białko ogółem:

42 g

Tłuszcze ogółem:

7 g

Węglowodany ogółem:

45 g

Karolina Kozela
zdjęcie: Cactus Studio