Kiedy w upalne dni chcesz zjeść coś konkretnego, ale pogoda raczej kieruje Cię do zamrażalnika, to postaraj się o kilka listków mięty i zmień nie do poznania swoje podstawowe danie!
SKŁADNIKI:
• 50 g makaronu pełnoziarnistego
• puszka tuńczyka (w sosie własnym)
• 4 różyczki brokułu
• 1 średniego pora
• 4 listki mięty
• sól, pieprz, oregano
• oliwa z oliwek (łyżeczka)
WYKONANIE
Makaron gotujemy al dente. Różyczki brokułu obieramy na jeszcze mniejsze kwiatostany. Następnie wrzucamy je na patelnię, na średni ogień. Dusimy je pod przykryciem około 3 minut. Po tym czasie dodajemy pokrojonego w krążki pora. Całość doprawiamy solą, pieprzem, oregano i dusimy jeszcze 3 minuty. Po tym czasie dodajemy na patelnię odsączonego tuńczyka i porwane na kawałki listki mięty. Trzymamy całość na ogniu jeszcze minutę, po czym wrzucamy makaron, dokładnie mieszamy i podajemy.
WARTOŚĆ ODŻYWCZA (porcja):
Wartość kaloryczna:
411 kcal
Białko ogółem:
42 g
Tłuszcze ogółem:
7 g
Węglowodany ogółem:
45 g
Karolina Kozela
zdjęcie: Cactus Studio