Otrębowa PIZZA z patelni

13 czerwca 2017
318 Wyświetleń

Składniki:

na ciasto:

– 5 łyżek mielonych otrąb

– łyżka mąki pszennej

– proszek do pieczenia

– 2-3 łyżki mleka

– 2 białka

– przyprawa do pizzy plus ewentualnie np. kukurydza/papryka/szynka drobiowa

dodatki na wierzch:

– pomidor, ogórek kiszony

– papryka konserwowa

– papryka żółta

– plaster sera mozzarella light 

Przygotowanie:

Z białek ubijamy pianę.
Suche składniki mieszamy i powoli łączymy z pianą.
Podlewamy mlekiem – do konsystencji kremowej śmietany.
Na końcu dodajemy np. kukurydzę z puszki lub oliwki, szynkę.
Całość wylewamy na suchą teflonową patelnię i smażymy na małym ogniu pod przykryciem.
Kiedy wierzch będzie lekko ścięty, dodajemy resztę składników i znów przykrywamy.
Po chwili posypujemy serem, czekamy aż się rozpuści.
Wyłączamy palnik, wykładamy na talerz i polewamy sosem pomidorowym lub dobrą oliwą. 

Porcja (około 600 g): 

KALORYCZNOŚĆ:

292 kcal

BIAŁKO:

26 g

WĘGLOWODANY:

31 g (w tym błonnik 18 g)

TŁUSZCZ:

4 g

zdjęcie: Cactus Studio