Składniki:
na ciasto:
– 5 łyżek mielonych otrąb
– łyżka mąki pszennej
– proszek do pieczenia
– 2-3 łyżki mleka
– 2 białka
– przyprawa do pizzy plus ewentualnie np. kukurydza/papryka/szynka drobiowa
dodatki na wierzch:
– pomidor, ogórek kiszony
– papryka konserwowa
– papryka żółta
– plaster sera mozzarella light
Przygotowanie:
Z białek ubijamy pianę.
Suche składniki mieszamy i powoli łączymy z pianą.
Podlewamy mlekiem – do konsystencji kremowej śmietany.
Na końcu dodajemy np. kukurydzę z puszki lub oliwki, szynkę.
Całość wylewamy na suchą teflonową patelnię i smażymy na małym ogniu pod przykryciem.
Kiedy wierzch będzie lekko ścięty, dodajemy resztę składników i znów przykrywamy.
Po chwili posypujemy serem, czekamy aż się rozpuści.
Wyłączamy palnik, wykładamy na talerz i polewamy sosem pomidorowym lub dobrą oliwą.
Porcja (około 600 g):
KALORYCZNOŚĆ:
292 kcal
BIAŁKO:
26 g
WĘGLOWODANY:
31 g (w tym błonnik 18 g)
TŁUSZCZ:
4 g
zdjęcie: Cactus Studio