Omlet z cukinią i wędzonym łososiem

3 stycznia 2017
279 Wyświetleń

SKŁADNIKI:

·         3 całe jajka

·         białko z dwóch jajek

·         szczypta soli

·         szczypta pieprzu czarnego

·         2 łyżki mleka 0,5% tłuszczu

·         2 łyżeczki mąki pszennej pełnoziarnistej

·         starta cukinia (~100 g)

·         łosoś wędzony 1/4 sztuki (~25 g)

·         starty ser parmezan 2 łyżki  (~20 g)

·         3 listki świeżej mięty

WYKONANIE

Jajka wbić do głębokiego talerza, doprawić solą i pieprzem, wlać mleko oraz wsypać mąkę. Ubijać miksturę np. widelcem, tak aby stworzyć pienistą masę konsystencji śmietany. Do masy dodać tartą cukinię i przelać ją na teflonową patelnię (rozgrzaną). Rozprowadzić cukinię równomiernie po całej powierzchni patelni. Po około kilkunastu sekundach, gdy spód zacznie się ścinać, zacząć przesuwać masę drewnianą szpatułką z boków patelni ku środkowi, tak aby w puste miejsce napływała surowa masa jajeczna. W momencie gdy masa zetnie się już prawie całkowicie, ale wierzch będzie jeszcze wilgotny, dodać łososia pokrojonego na kawałki oraz tarty ser. Omlet powinien mieć nierówną, pofałdowaną powierzchnię, dobrze gdy jest wyrośnięty oraz puszysty. Smażyć omlet jeszcze przez 30 – 60 sekund, nie przesuwając już masy jajecznej, do momentu aż zrumieni się spód. Złożyć omlet na pół za pomocą jak najszerszej łopatki i pozostawić na patelni jeszcze przez około 15 sekund lub do czasu, aż masa ze środka stężeje. Zwykle mówi się, że omlet powinien pozostać odrobinę wilgotny w środku, gdyż będzie ścinał się jeszcze po odstawieniu z ognia. Zsunąć omlet na talerz i udekorować miętą.

WARTOŚĆ ODŻYWCZA (porcja):

Wartość kaloryczna: 425 kcal

Białko ogółem: 40 g

Tłuszcze ogółem: 21 g

Węglowodany ogółem: 18 g


Karolina Kozela
zdjęcie: Cactus Studio