Potrawy z jajek cieszą się dużą popularnością wśród naszych Czytelników. Są łatwe i szybkie do przygotowania, wysoce odżywcze, sycące i bardzo smaczne. Przedstawiam Wam zatem kolejną wariację na temat jajek.
Składniki:
• 6 jajek
• 5 łyżek mleka
• 1 kg bobu
• 2 cebule
• łyżka oliwy
• bulion
• sól
• zielona pietruszka
Wykonanie:
Na rozgrzanej oliwie lekko podsmażyć obraną, posiekaną cebulę.
Dodać bób.
Smażyć, mieszając cały czas i dodając po łyżce bulionu.
Jajka dokładnie ubić z mlekiem, doprawić solą.
Na drugą patelnię posmarowaną oliwą wlać masę jajeczną.
Smażyć, od czasu do czasu delikatnie potrząsając patelnią, by omlet nie przywarł do dna.
Gdy masa zacznie krzepnąć, ułożyć usmażony bób i lekko docisnąć go widelcem.
Gdy jajka całkowicie się zetną, zsunąć omlet na talerz.
Posypać posiekaną pietruszką.
Karolina Kozela