Omlet z bobem

13 sierpnia 2013
284 Wyświetleń

Potrawy z jajek cieszą się dużą popularnością wśród naszych Czytelników. Są łatwe i szybkie do przygotowania, wysoce odżywcze, sycące i bardzo smaczne. Przedstawiam Wam zatem kolejną wariację na temat jajek. 

Składniki:

6 jajek 
5 łyżek mleka 
1 kg bobu 
2 cebule 
łyżka oliwy 
bulion 
sól 
zielona pietruszka 

Wykonanie:

Na rozgrzanej oliwie lekko podsmażyć obraną, posiekaną cebulę. 
Dodać bób. 
Smażyć, mieszając cały czas i dodając po łyżce bulionu.
Jajka dokładnie ubić z mlekiem, doprawić solą. 
Na drugą patelnię posmarowaną oliwą wlać masę jajeczną. 
Smażyć, od czasu do czasu delikatnie potrząsając patelnią, by omlet nie przywarł do dna. 
Gdy masa zacznie krzepnąć, ułożyć usmażony bób i lekko docisnąć go widelcem. 
Gdy jajka całkowicie się zetną, zsunąć omlet na talerz. 
Posypać posiekaną pietruszką.

Karolina Kozela