Oliwkowa sałatka z fety i krewetek

6 grudnia 2013
224 Wyświetleń

Owoce morza dla odmiany.
W Polsce ciężko o dobre smakowo krewetki. Te nieco mdłe, zawsze można wzbogacić zdrowymi i aromatycznymi dodatkami! Jeśli tylko lubicie takie ‘klimaty’ to nie możecie pominąć mojego przepisu. Jeśli ktoś uważa, że małe, mrożone krewetki dostępne w marketach są bez smaku, to przyznam mu rację. Dla poprawy tego stanu rzeczy polecam te w wykonaniu poniżej. Być może zmienicie zdanie i włączycie je do swojego menu. Gwarantuję, że będziecie miło zaskoczeni 🙂

Składniki:

  • mały brokuł
  • 1/4 fety light
  • 1/4 szklanki czarnych oliwek
  • 1/4 szklanki obranych krewetek

Wykonanie:

Brokuł ugotować (najlepiej na parze), w czasie kiedy gotuje się brokuł pokroić pozostałe składniki. Wymieszać wszystko z gorącym brokułem, doprawić do smaku, np. solą czosnkową i ziołami. Pyszne i sycące!

Analiza

Wartość kaloryczna:

255 kcal

Białko ogółem:

30 g

Węglowodany ogółem:

9 g

Tłuszcze ogółem:

11 g 

Karolina Kozela