Nierafinowany olej kokosowy sprzymierzeńcem w walce z tkanką tłuszczową

11 czerwca 2018
359 Wyświetleń

Gdy mówimy o tłuszczach, zazwyczaj termin ten kojarzy się nam z czymś negatywnym. Jak w końcu spożywanie tłuszczu miałoby spowodować jego spadek? Jak kiedyś wspominałem, są dobre i złe tłuszcze, czyli nienasycone i nasycone. Nas głównie interesują lipidy o charakterze nienasyconym. Dzisiejszy artykuł poświęcamy więc tematowi oleju kokosowego w żywieniu i kosmetyce.

olej kokosowy

Mówi się, iż olej kokosowy jest królem olejów ze względu na szeroki wachlarz zastosowań i właściwości prozdrowotnych. Jest również opisywany jako “najzdrowszy olej na ziemi”. Jaki więc wachlarz…? Kilka przykładów:

  • Idealny do smażenia orientalnych potraw, gotowania, pieczenia ciast i robienia deserów.
  • Nadaje się również do smarowania pieczywa.
  • Świetnie się wchłania w potrawy.
  • Większość olejów traci swoje właściwości prozdrowotne pod wpływem wysokich temperatur, nierafinowany olej kokosowy jest natomiast odporny na wysokie temperatury oraz nie jełczeje.
  • Oprócz kulinarnego zastosowania przynosi wszechstronne korzyści pielęgnacyjne, np. w gabinetach SPA, czy również może być stosowany bezpośrednio na skórę; oczyszcza ją i pielęgnuje.

Ponadto jest antyoksydantem, czyli pomaga nam w walce z wolnymi rodnikami.

Pytanie: jak ten “cud olej” ma się do wspomagania redukcji poziomu tłuszczu w naszym organizmie?

Olej kokosowy, w odróżnieniu od większości tłuszczów spożywczych, dzięki prostszej budowie jest szybciej metabolizowany przez organizm, a sposób jego przetwarzania przypomina raczej przemiany węglowodanów. Nie odkłada sie zatem ani w postaci tkanki tłuszczowej, ani złogów cholesterolu, ale za to dostarczają organizmowi mnóstwa energii.

olej kokosJego zalety i potwierdzone działania:

  • pobudzanie przemiany materii (szczególnie wskazany w przy niedoczynności tarczycy)
  • wspomaganie redukcji niekorzystnego tłuszczu
  • znakomite źródło energii z kwasów tłuszczowych
  • wspomaga prawidłowe funkcjonowanie tarczycy
  • wspomaga układ odpornościowy

Kosmetyka :

  • wspomaga gojenie się ran
  • zapobiega plamom starczym
  • spowalnia starzenie się skóry i powstawanie zmarszczek
  • odżywia skórę
  • wpływa na wzmacnianie włosów
  • wspaniały i stosowany na świecie olejek do masażu

Badania również wykazują, iż w wielu przypadkach wystarczy zmiana oleju z “tradycyjnego” na kokosowy, by bez  znacznej modyfikacji planu żywienia wpłynąć na redukcję tkanki tłuszczowej o ok. 0,5kg miesięcznie.

Reasumując: olej kokosowy powinien znaleźć się, moim zdaniem, w naszym jadłospisie, przejawia on bowiem szereg korzyści prozdrowotnych. Wiele osób będąc na diecie wysokotłuszczowej, opiera źródło tłuszczu właśnie na  nierafinowanym oleju kokosowym. Ponadto ubogaca on smak potraw oraz cieszy się dobrą opinią u pań z uwagi na aspekty kosmetyczne.

Autor: Krzysztof Bałakier