Czas przygotowania: 10 min
Ilość: 3-5 porcji
SKŁADNIKI:
· 2 jajka
· 1 żółtko
· 300 ml tłustej śmietany (w przepisie użyto śmietanę o zawartości tłuszczu równej 38,7% tł./100 ml, ale można użyć również 25% tł./100 ml, wówczas zmienią się wartości odżywcze)
· 2 miarki waniliowej lub naturalnej odżywki białkowej
· stewia do smaku
· pół łyżeczki mielonego cynamonu
· 1 łyżeczka naturalnego ekstraktu z wanilii
· maks. 1/2 płaskiej łyżeczki gumy ksantanowej
WYKONANIE
Jajka sparzyć wrzątkiem przez kilka sekund. 2 jajka, żółtko, stewię, cynamon, ekstrakt waniliowy i odżywkę białkową dokładnie zmiksować. Śmietanę ubić na sztywno. Do ubitej śmietany wlać masę cynamonowo-waniliową i dokładnie zmiksować. Dodać gumę ksantanową i zmiksować przez krótką chwilę, aż masa zacznie gęstnieć. Całość przelać do pojemnika i wstawić do zamrażalnika na parę godzin.
UWAGI:
Lody będą również pyszne z aromatem rumowym (tudzież odrobiną rumu), bezcukrowym masłem orzechowym albo naturalnym ciemnym kakao zmieszanym z cynamonem, trzeba tylko wówczas dodać nieco więcej stewii, aby nie okazały się za słodkie. Cynamon można zastąpić mocnym naparem z kawy (wówczas może okazać się, że potrzebujemy minimalnie więcej gumy ksantanowej), odrobiną likieru Kahlua, startą skórką pomarańczową itp. Z racji, że lody po wyjęciu z zamrażalnika są dosyć twarde, można wykorzystać specjalne foremki do robienia lodów na patyku. Pamiętajcie, żeby nie dodawać zbyt dużej ilości gumy ksantanowej.
Możliwości jest mnóstwo!
WARTOŚĆ ODŻYWCZA (całość):
Wartość kaloryczna: 1498 kcal
Białko ogółem: 65 g
Tłuszcze ogółem: 132 g
Węglowodany ogółem: 12 g
Joanna Wysocka-Rogers
zdjęcie: Cactus Studio