KTÓRA HERBATA, NO KTÓRA…

22 grudnia 2016
283 Wyświetleń

Idę o zakład, że herbata jest jednym z ulubionych napojów większości Czytelników. Jednak na rynku znajduje się wiele jej odmian. Przez lata w naszych filiżankach królowała herbata czarna, jednak, może nawet za sprawą Perfect Body, swoich zwolenników zyskuje herbata zielona znana z wielorakich zastosowań w aspekcie ochrony zdrowia, jak i wpływu na wspomaganie zmniejszania ilości tkanki tłuszczowej. 

A po którą należy sięgnąć, jeśli chciałoby się skorzystać z dobroczynnego działania przeciw wolnym rodnikom?

Na to pytanie postanowili odpowiedzieć naukowcy z Włoch. Ich badanie niesie ze sobą nie tylko ciekawe wnioski, ale jest jednocześnie unikalne. Sprawdza bowiem wyłącznie wpływ sposobu przetwarzania herbaty na zdolności antyoksydacyjne. Do tej pory osoby zainteresowane połączeniem herbata – wolne rodniki miały do dyspozycji opracowania bazujące na herbatach uzyskiwanych z różnych miejsc i różnych odmian. Tutaj wzięto pod lupę wyłącznie herbatę jednego gatunku. Herbaty oczywiście różnią się nie tylko gatunkiem i miejscem pochodzenia, ale również sposobem przygotowania. Właśnie dzięki temu możemy cieszyć się herbatą zieloną, białą (niefermentowaną), oolong (półfermentowaną) czy też czarną (fermentowaną). W przeprowadzonym badaniu włoscy naukowcy wykorzystali herbatę zieloną (dwa rodzaje: niskokofeinową i tradycyjną), białą i dwa rodzaje herbaty czarnej (uzyskanej metodą CRC – zgnieć, oderwij, zwijaj przez urządzenia mechaniczne oraz tradycyjną częściowo ręczną, częściowo mechaniczną). W badaniu wykorzystano nie jedną (np. popularny ORAC), a kilka metod pozwalających sprawdzić siłę antyoksydacyjną herbat.  

Okazało się, czego pewnie uważni Czytelnicy Perfect Body mogli się domyślać, że największą siłą działającą przeciw wolnym rodnikom dysponuje herbata zielona zawierająca kofeinę. Wyprzedziła ona (w kolejności): niskokofeinową herbatę zieloną, białą, czarną uzyskiwaną metodą tradycyjną oraz najbardziej przetworzoną – herbatę czarną typu CRC. 

Teraz już wiecie jaką herbatę wybierać, gdy zależy Wam na ochronie antyrodnikowej. 

Zbyszko Tarczewski

Bibliografia:

Carloni, P., Tiano, L., Padella, L., Bacchetti, T., Customu, C., Kay, A. & Damiani, E., Antioxidant activity of white, green and black tea obtained from the same tea cultivar, Food Research International (2012), doi: 10.1016/j.foodres.2012.07.057