Kofeina to organiczny związek chemiczny znajdujący się głównie w surowcach roślinnych, np. kawie.
ROLA KOFEINY W ŻYCIU SPORTOWCA
Kofeina może korzystnie oddziaływać na nasz organizm, m. in.:
-
stymuluje procesy termogenezy,
-
sprzyja procesom spalania tkanki tłuszczowej,
-
wspomaga działanie centralnego układu nerwowego,
-
może wzmagać wydzielanie adrenaliny,
oraz
-
wspomagać magazynowanie glikogenu.
Wiele badań wykazuje, iż kofeina może wspomagać stosowanie tłuszczów do celów energetycznych, co przekłada się na skuteczniejsze procesy redukcji zbędnych kilogramów. Dodatkowo przekłada się na gospodarkę energetyczną, tj. oszczędzanie glikogenu na rzecz skuteczniejszego spożytkowania trójglicerydów, co może wpływać na efektywniejsze treningi wytrzymałościowe.
WIĘCEJ ZNACZY LEPIEJ?
Suplementowanie kofeiną w formie naturalnej czy też syntetycznej należy dostosować do stażu treningowego, tolerancji na ten składnik czy też stanu zdrowia aktywnej osoby.
Optymalna dawka dla każdego z nas może być inna, powyższe czynniki mogą mieć na to wpływ.
Maksymalna dzienna dawka kofeiny nie powinna przekraczać 400 mg.
Praktycy stosują dawki kofeiny od 70 do 300 mg dziennie.
ROZWAGA W STOSOWANIU
Kofeina może być solidnym sprzymierzeńcem w drodze do osiągnięcia wyznaczonych celów treningowych.
Niemniej jednak apeluję o rozsądne podejście do jej stosowania.
Kofeina w zależności od tolerancji naszego organizmu może mieć i negatywny wpływ na zdrowie.
Może powodować odwodnienie organizmu oraz wywoływać niepokój czy drżenie kończyn. Ponadto może mieć również negatywny wpływ na układ krążenia, toteż jej stosowanie zalecałbym skonsultować z lekarzem specjalistą.
PODSUMOWANIE
Stosowanie kofeiny powinno być rozważne. Daje wprawdzie wiele korzyści, ale może też spowodować niepokojące stany zdrowotne – szczególnie w przypadku lekkomyślnego jej przedawkowania.
Pamiętajcie, więcej nie znaczy lepiej!
Krzysztof Bałakier