Dzisiaj wybierzemy się na subkontynent indyjski, aby odkryć smaki tamtego rejonu. Curry to termin określający wiele potraw przygotowanych w specjalnym sosie, charakterystycznych dla tamtego rejonu. Bogactwo smaku zawdzięczają złożonej kompozycji ziół i świeżych przypraw ucieranych w moździerzu przed przygotowaniem potraw – liściom bergery koenigii, chilli, kminowi, goździkom, kolendrze, kardamonowi, gałce muszkatołowej, pieprzowi i kurkumie – a nie proszkowi curry, który w rzeczywistości został stworzony przez (lub dla) brytyjskich kolonizatorów. Zachęcam do wypróbowania wariacji kabuli – curry opartego na ciecierzycy i soczewicy.
SKŁADNIKI
- 2 puszki ciecierzycy, opłukanej i odsączonej (ewentualnie 500g namoczonej uprzednio ciecierzycy)**
- 500g pomidorów z puszki
- ½ – ¾ szklanki namoczonej zielonej soczewicy
- 1 łyżka oleju
- 1 drobno posiekana cebula
- 2-3 duże ząbki czosnku
- 1 łyżeczka przyprawy garam masala
- 1 łyżeczka chilli w proszku / suszonych płatków chilli
- 1 łyżeczka papryki wędzonej w proszku
- 1 łyżeczka ziemi kurkumy
- 1 łyżka mielonej kolendry
- 1 łyżka mielonego kminku
- ¼ łyżeczki kardamonu
- ½ łyżeczki soli
- świeża kolendra
- ryż basmati do podania
** 500g namoczonej ciecierzycy to nieco ponad 1 szklanka 250ml suchych ziaren
SPOSÓB PRZYRZĄDZANIA
Na dużej patelni o grubym dnie rozgrzać olej i dodać drobno posiekaną cebulę i czosnek. Stale mieszając, smażyć, dopóki cebula nie stanie się przezroczysta. Następnie dodać wszystkie sypkie przyprawy oprócz garam masali i gotować około dwóch minut. Do uzyskanej masy dodać pomidory, następnie ciecierzycę i soczewicę. Zmniejszyć ogień i dusić około 25 minut. Gdy warzywa podgotują się, dodać garam masalę i gotować kolejne 10 minut, aż wszystkie smaki dobrze się połączą. Odstawić na kilka minut. Podawać z ryżem, posypując potrawę świeżą, posiekaną kolendrą. Aby zwiększyć ilość białka w posiłku, można również podawać z kawałkami chudej ryby lub z pokrojoną w kostkę i podsmażoną piersią kurczaka.
Smacznego!
Joanna Rogers
KCAL | TŁUSZCZE | TŁ. NASYCONE | WW | CUKRY | BŁONNIK | BIAŁKO | ||
WARTOŚCI ODŻYWCZE RAZEM | 952 | 21 | 3 | 127 | 27 | 34 | 52 | |
ILOŚĆ PORCJI | 4 | 4 | 4 | 4 | 4 | 4 | 4 | |
WARTOŚCI ODŻYWCZE NA PORCJĘ | 238 | 5 | 1 | 32 | 7 | 8 | 13 |