Kabuli – wegetariańskie curry

8 grudnia 2017
472 Wyświetleń


Dzisiaj wybierzemy się na subkontynent indyjski, aby odkryć smaki tamtego rejonu. Curry to termin określający wiele potraw przygotowanych w specjalnym sosie, charakterystycznych dla tamtego rejonu. Bogactwo smaku zawdzięczają złożonej kompozycji ziół i świeżych przypraw ucieranych w moździerzu przed przygotowaniem potraw – liściom bergery koenigii, chilli, kminowi, goździkom, kolendrze, kardamonowi, gałce muszkatołowej, pieprzowi i kurkumie – a nie proszkowi curry, który w rzeczywistości został stworzony przez (lub dla) brytyjskich kolonizatorów. Zachęcam do wypróbowania wariacji kabuli – curry opartego na ciecierzycy i soczewicy.

SKŁADNIKI

  • 2 puszki ciecierzycy, opłukanej i odsączonej (ewentualnie 500g namoczonej uprzednio ciecierzycy)**
  • 500g pomidorów z puszki
  • ½ – ¾ szklanki namoczonej zielonej soczewicy
  • 1 łyżka oleju
  • 1 drobno posiekana cebula
  • 2-3 duże ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka przyprawy garam masala
  • 1 łyżeczka chilli w proszku / suszonych płatków chilli
  • 1 łyżeczka papryki wędzonej w proszku
  • 1 łyżeczka ziemi kurkumy
  • 1 łyżka mielonej kolendry
  • 1 łyżka mielonego kminku
  • ¼ łyżeczki kardamonu
  • ½ łyżeczki soli
  • świeża kolendra
  • ryż basmati do podania

** 500g namoczonej ciecierzycy to nieco ponad 1 szklanka 250ml suchych ziaren

SPOSÓB PRZYRZĄDZANIA

Na dużej patelni o grubym dnie rozgrzać olej i dodać drobno posiekaną cebulę i czosnek. Stale mieszając, smażyć, dopóki cebula nie stanie się przezroczysta. Następnie dodać wszystkie sypkie przyprawy oprócz garam masali i gotować około dwóch minut. Do uzyskanej masy dodać pomidory, następnie ciecierzycę i soczewicę. Zmniejszyć ogień i dusić około 25 minut. Gdy warzywa podgotują się, dodać garam masalę i gotować kolejne 10 minut, aż wszystkie smaki dobrze się połączą. Odstawić na kilka minut. Podawać z ryżem, posypując potrawę świeżą, posiekaną kolendrą. Aby zwiększyć ilość białka w posiłku, można również podawać z kawałkami chudej ryby lub z pokrojoną w kostkę i podsmażoną piersią kurczaka.

Smacznego!

Joanna Rogers

 

KCAL TŁUSZCZE TŁ. NASYCONE WW CUKRY BŁONNIK BIAŁKO
WARTOŚCI ODŻYWCZE RAZEM 952 21 3 127 27 34 52
ILOŚĆ PORCJI 4 4 4 4 4 4 4
WARTOŚCI ODŻYWCZE NA PORCJĘ 238 5 1 32 7 8 13