Ostatnio proponowałam pierwsze i drugie danie oraz sałatkę. Nie może się obejść bez zdrowych słodkości!
Składniki:
• 1 szklanka jogurtu,
• 1 jajko,
• 1/2 szklanki cukru lub jego substytut,
• 1/3 łyżeczki aromatu śmietankowego,
• 1/4 szklanki oleju z pestek winogron,
• 2 szklanki mąki orkiszowej,
• 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia,
• 1 płaska łyżeczka sody,
• 200 g owoców sezonowych (np. truskawki, należy je otoczyć w mące).
PRZYGOTOWANIE:
Wymieszać razem mąkę, proszek do pieczenia i sodę.
Do drugiej miski wsypać cukier, dodać jajko, jogurt, olej, aromat i wymieszać mikserem na najniższych obrotach przez 30 sekund.
Do mokrych składników dodać mąkę i krótko, ale dokładnie wymieszać łyżką. Dodać owoce i delikatnie wymieszać.
Ciasto przełożyć do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Piec około 45 minut w temperaturze 175 stopni Celsjusza z funkcją termo-obieg 😉
WARTOŚĆ ODŻYWCZA (całość):
Wartość kaloryczna:
2050 kcal
Białko ogółem:
42 g
Tłuszcze ogółem:
66 g
Węglowodany ogółem:
322 g
Karolina Kozela
zdjęcie: Cactus Studio