JAKI TŁUSZCZ NA REDUKCJĘ? JAKI TŁUSZCZ NA MASĘ?

13 grudnia 2017
558 Wyświetleń


czyli CO LEPSZE – KOKOS (OLEJ KOKOSOWY) CZY MCT?

Bardzo często słyszę pytanie, które zawarłem w tytule artykułu. Ponieważ olej kokosowy zawiera duże ilości MCT (ponad 55%), jest często proponowany zamiast kwasów tłuszczowych MCT w poradach, które można znaleźć w różnych publikacjach.

Czy jednak olej kokosowy ma takie samo działanie na nasz organizm jak czysty MCT?

Jak się okazuje, nie do końca…, a gotowej odpowiedzi udzielili nam naukowcy z Wielkiej Brytanii. W badaniu wzięło udział 28 ochotników, którzy pościli od godziny 21 aż do rana. Następnie spożywali śniadania (nie codziennie) obfite albo w olej kokosowy, albo w MCT, albo w olej roślinny (kontrola). Do śniadania (koktajl) dodawano około 25g oleju, co sprawiało, że wartość kaloryczna tego posiłku wynosiła 348 kcal. Jak wiemy, białko bardzo dobrze tłumi głód, dlatego w śniadaniu ograniczono jego ilość do 1,3g(!). Następnie ochotnicy przez 3 godziny oceniali (m.in.) swoje odczucie głodu oraz pełności. Po tym okresie zjadali kolejny posiłek. Mogli wtedy jeść do woli.

A teraz to, co najważniejsze. Badania wykazały, że:

  • Olej MCT najbardziej redukował spożycie kalorii w następnym posiłku. Spożycie oleju kokosowego powodowało, że następny posiłek był zbliżony kalorycznie do oleju roślinnego.
  • Jeśli pierwszy posiłek zawierał olej roślinny, to dzienne spożycie kalorii było o 428 kcal większe niż wtedy, gdy pierwszy posiłek zawierał olej MCT. W przypadku oleju kokosowego dzienne spożycie kalorii było mniejsze o 280 kcal (w zestawieniu z olejem roślinnym).
  • Dzienne spożycie tłuszczu wzrastało w grupie oleju kokosowego oraz roślinnego (choć w tym drugim przypadku bardziej).
  • Odczucie głodu notowano na podobnym poziomie we wszystkich grupach, ale …
  • Odczucie pełności po posiłku było największe w grupie MCT, mniejsze w grupie z olejem kokosowym, najmniejsze w przypadku spożywania oleju roślinnego, jednak to…
  • Przy oleju MCT notowano najmniejszy głód i najmniejsze pragnienie kolejnego posiłku.
  • Dodanie do koktajlu oleju MCT sprawiało, że był on smaczniejszy niż pozostałe dwa.
  • Naukowcy zanotowali u części osób spożywających MCT pewne dolegliwości ze strony układu trawiennego, co pokrywa się z zaleceniami, aby stopniowo zwiększać spożycie MCT (w odróżnieniu od informacji w wykorzystanym projekcie badawczym).

WNIOSKI:

  • Olej kokosowy NIE ma identycznego działania jak olej MCT!

  • Jeśli jesteś na diecie – wybieraj MCT – będziesz mniej męczył się z redukcją kalorii.

  • Jeśli budujesz masę, wiedz, że olej MCT może powodować zmniejszenie apetytu – MONITORUJ dzienne ich spożycie.

Zbyszko Tarczewski

Bibliografia:

Kinsella R1, Maher T1, Clegg ME2., Coconut oil has less satiating properties than medium chain triglyceride oil., Physiol Behav. 2017 Oct 1;179:422-426. doi: 10.1016/j.physbeh.2017.07.007. Epub 2017 Jul 6.