Głóg – cenne wsparcie dla układu krążenia

19 maja 2019
61 Wyświetleń

Głóg jest rośliną należącą do rodziny różowatych (Rosaceae), która rośnie w wielu miejscach na świecie – w Europie, Afryce a także w Azji. Surowcem leczniczym głogu są głównie jego ciemnoczerwone owocowe, które od wieków wykorzystywane są do wielu celów kulinarnych, takich jak m.in. przygotowywanie galaretek, dżemów, syropów, herbat czy też wina.

Ludowa historia głogu

Już w medycynie ludowej głóg był stosowany przede wszystkim w leczeniu chorób serca, nadciśnienia tętniczego, hiperlipidemii (podwyższonego poziomu cholesterolu i triglicerydów we krwi), a także był wykorzystywany jako środek przeciwmiażdżycowy. Uważano, że jest skuteczny w leczeniu niewydolności serca, dusznicy bolesnej czy też arytmii. Owoce głogu znalazły też zastosowanie w leczeniu dolegliwości żołądkowo-jelitowych. Miał on pomagać w leczeniu niestrawności, wzdęć, bólów brzucha czy też biegunek. W tradycji europejskiej jest też wykorzystywany jako środek przeciwskurczowy, kardiotoniczny, ściągający i moczopędny. Jednakże w poniższym artykule, na podstawie badań naukowych rozstrzygniemy, czy głóg faktycznie wywiera korzystny wpływ na układ sercowo-naczyniowy.

Głóg a ciśnienie tętnicze krwi – czy istnieje tu korzystne powiązanie?

W badaniu randomizowanym, którego wyniki opublikowano w 2006 roku wskazano, że głóg może mieć działanie hipotensyjne, czyli obniżające ciśnienie tętnicze krwi. Naukowcy podawali pacjentom cierpiącym na cukrzycę ekstrakt z głodu w dawce 1200 mg przez 16 tygodni. Zaobserwowali oni, że u osób tych nastąpiło istotne statystycznie obniżenie skurczowego ciśnienia krwi.

Również w bardziej aktualnej pracy, pochodzącej z 2012 roku, zauważono, że owoce głogu mogą wpływać korzystnie na ciśnienie tętnicze krwi. Autorzy publikacji odnotowali, że u osób z nadciśnieniem tętniczym pierwszego stopnia, które przyjmowały kapsułki z ekstraktem głogu w dawce 450 mg dwa razy dziennie przez 12 tygodni, doszło do znaczącego obniżenia zarówno skurczowego, jak i rozkurczowego ciśnienia krwi.

Głóg także dla osób ze zbyt wysokim cholesterolem

Doświadczenie przeprowadzone na myszach pokazało, że owoce głogu mają właściwości przeciwmiażdżycowe. Zauważono, że osobniki, które przyjmowały głóg, cechowały się mniejszymi zmianami miażdżycowymi, w porównaniu do zwierząt, które nie spożywały tych owoców. Co więcej, wykazano, że spożywanie głogu wiązało się ze znacznym obniżeniem stężenia cholesterolu całkowitego, cholesterolu VLDL, cholesterolu LDL, a także triglicerydów we krwi. Myszy karmione owocami głogu miały też wyższą aktywność enzymów przeciwutleniających, takich jak peroksydaza glutationowa i dysmutaza ponadtlenkowa. Fakt ten może mieć istotne znaczenie w kontekście właściwości hipolipemicznych głogu (obniżania poziomu cholesterolu i triglicerydów we krwi).

Podobne obserwacje zostały potwierdzone w badaniach wykonanych na królikach. Naukowcy wykazali, że dodatek sproszkowanych owoców głogu do diety wysokotłuszczowej zwierząt przyczynił się do istotnego obniżenia poziomu cholesterolu. W porównaniu do zwierząt nieotrzymujących głogu, nastąpił spadek cholesterolu całkowitego aż o 23,4%, zaś triglicerydów o 22,2%. Efekt ten prawdopodobnie wynika z wpływu głogu na hamowanie wchłaniania cholesterolu, poprzez obniżenie aktywności enzymu o nazwie acylotransferaza acylo-CoA:cholesterol (ACAT). Korzystny wpływ głogu na gospodarkę lipidową potwierdzono też w badaniach z udziałem ludzi, w których dowiedziono, że dawka 400 mg, stosowana przez 24 tygodnie, może być skuteczna w obniżeniu stężenia cholesterolu LDL.

Spożywaj głóg dla sprawności serca

Na podstawie przeprowadzonej metaanalizy obejmującej 8 badań naukowych stwierdzono, że ekstrakt z głogu może być pomocny dla osób z przewlekłą niewydolnością serca. Odnotowano, że u osób tych spożywanie owoców głogu wiązało się z poprawą objawów współwystępujących z tą chorobą, takich jak duszności i zmęczenie.

W innych badaniach  zauważono z kolei, że podawanie osobom z zastoinową niewydolnością serca ekstraktu z głogu w dawce 240 mg przez 12 tygodni spowodowało  zwiększenie tolerancji na wysiłek fizyczny. Stwierdzono też, że spożywanie ekstraktu z owoców głogu (900 mg/dzień przez 48 tygodni) może zmniejszać ryzyko nagłej śmierci sercowej u osób z niewydolnością serca.

Stosować głóg, czy nie?

Wyniki odnotowane w badaniach klinicznych, jak również w doświadczeniach na zwierzętach wskazują, że owoce głogu, czy też preparaty zawierające ekstrakt z głogu, mają istotny potencjał. Przede wszystkim warto je stosować jako środki prewencyjne we wspomaganiu serca i układu naczyniowego.

Bartosz Kulczyński