Znów kurczak w roli głównej.
Oto kolejny dowód, że nie zawsze musi smakować tak samo! Podobnie jak zupa – rozgrzeje Cię w chłodne dni i przyspieszy termogenezę. Fasola to niedoceniony, tani i bardzo pożywny produkt. W połączeniu z kukurydzą i papryką przypomina nieco chili con carne w wydaniu ‘chicken’! Świetne także na zimno. Możesz go przetransportować w pojemniczku i mieć pożywny posiłek, gdy cały dzień przebywasz poza domem.
filet po meksykańsku
SKŁADNIKI:
- 50 dag piersi z kurczaka
- duża cebula
- po strąku papryki czerwonej, zielonej i żółtej
- papryka ostra chili
- 2 łyżki oleju
- puszka fasoli w ostrym sosie pomidorowym
- puszka kukurydzy
- 1 l bulionu drobiowego
- łyżeczka papryki w proszku
- 2 ząbki czosnku
- kilka ziaren kolendry
- 2-3 łyżki posiekanego szczypiorku, natki pietruszki i melisy
- sól, pieprz
Wykonanie:
Mięso pokroić w kostkę. Cebulę obrać i posiekać. Papryki oczyścić z gniazd nasiennych i pokroić w paski. Na patelni teflonowej podsmażyć kurczaka i cebulę. Dodać papryki i razem wszystko delikatnie wymieszać. Smażyć jeszcze przez kilka minut. Czosnek obrać i zgnieść przez praskę. Do bulionu dodać paprykę w proszku, czosnek i kolendrę. Doprawić do smaku i wymieszać.
Fasolkę i kukurydzę odsączyć z zalewy, dodać do mięsa wraz z bulionem i zamieszać. Gotować na małym ogniu ok. 25 minut. Przed podaniem posypać posiekanymi ziołami.
Analiza (całość):
Wartość kaloryczna:
1340 kcal
Białko ogółem:
177 g
Tłuszcze ogółem:
38 g
Węglowodany ogółem:
72,5 g
Karolina Kozela
zdjęcie: Cactus Studio