Filet po meksykańsku

5 stycznia 2017
342 Wyświetleń

Znów kurczak w roli głównej.
Oto kolejny dowód, że nie zawsze musi smakować tak samo! Podobnie jak zupa – rozgrzeje Cię w chłodne dni i przyspieszy termogenezę. Fasola to niedoceniony, tani i bardzo pożywny produkt. W połączeniu z kukurydzą i papryką przypomina nieco chili con carne w wydaniu ‘chicken’! Świetne także na zimno. Możesz go przetransportować w pojemniczku i mieć pożywny posiłek, gdy cały dzień przebywasz poza domem.
filet po meksykańsku

SKŁADNIKI:

  • 50 dag piersi z kurczaka
  • duża cebula
  • po strąku papryki czerwonej, zielonej i żółtej
  • papryka ostra chili
  • 2 łyżki oleju
  • puszka fasoli w ostrym sosie pomidorowym
  • puszka kukurydzy
  • 1 l bulionu drobiowego
  • łyżeczka papryki w proszku
  • 2 ząbki czosnku
  • kilka ziaren kolendry
  • 2-3 łyżki posiekanego szczypiorku, natki pietruszki i melisy
  • sól, pieprz

Wykonanie:

Mięso pokroić w kostkę. Cebulę obrać i posiekać. Papryki oczyścić z gniazd nasiennych i pokroić w paski. Na patelni teflonowej podsmażyć kurczaka i cebulę. Dodać papryki i razem wszystko delikatnie wymieszać. Smażyć jeszcze przez kilka minut. Czosnek obrać i zgnieść przez praskę. Do bulionu dodać paprykę w proszku, czosnek i kolendrę. Doprawić do smaku i wymieszać.
Fasolkę i kukurydzę odsączyć z zalewy, dodać do mięsa wraz z bulionem i zamieszać. Gotować na małym ogniu ok. 25 minut. Przed podaniem posypać posiekanymi ziołami.

Analiza (całość):

Wartość kaloryczna:

1340 kcal

Białko ogółem:

177 g

Tłuszcze ogółem:

38 g

Węglowodany ogółem:

72,5 g 

Karolina Kozela
zdjęcie: Cactus Studio