Chleb na stołach znacznej części naszych Czytelników można znaleźć bardzo często. Niestety, z reguły jest to podstawowy wypiek dostępny w piekarni. Nie zawsze spełnia on wymogi idealnej kuchni. Stąd moja podpowiedź prezentująca ulepszoną wersję chleba do wykonania własnoręcznie.
Składniki:
• 1 kg pełnoziarnistej mąki pszennej
• 5 szklanek wody przegotowanej, ostudzonej
• po 1 szklance (lub trochę mniej):
o otrąb pszennych
o płatków owsianych
o ulubionych ziaren, np. słonecznika, dyni, sezamu…
• kopiasta łyżka soli
• zakwas
• oliwa
Wykonanie:
Mąkę, wodę, sól, ziarna i zakwas mieszamy w głębokim naczyniu, aż do uzyskania konsystencji ciasta naleśnikowego.
Ciasto wylewamy do dwóch foremek keksowych, uprzednio wysmarowanych oliwą!
Odstawiamy w temperaturze pokojowej na 10-12 h (do wyrośnięcia).
Pieczemy w temperaturze 180-200 stopni przez około 1 h, następnie smarujemy wierzch odrobiną oliwy, aby zrumieniła się skórka (nie trzeba studzić przed smarowaniem).
Pieczemy jeszcze przez około 20 min.
Karolina Kozela