Domowy chleb pełnoziarnisty

8 lutego 2013
207 Wyświetleń

Chleb na stołach znacznej części naszych Czytelników można znaleźć bardzo często. Niestety, z reguły jest to podstawowy wypiek dostępny w piekarni. Nie zawsze spełnia on wymogi idealnej kuchni. Stąd moja podpowiedź prezentująca ulepszoną wersję chleba do wykonania własnoręcznie.

Składniki:

• 1 kg pełnoziarnistej mąki pszennej 
• 5 szklanek wody przegotowanej, ostudzonej
• po 1 szklance (lub trochę mniej):

o siemienia lnianego
o otrąb pszennych
o płatków owsianych
o ulubionych ziaren, np. słonecznika, dyni, sezamu… 

• kopiasta łyżka soli
• zakwas
• oliwa

Wykonanie:

Mąkę, wodę, sól, ziarna i zakwas mieszamy w głębokim naczyniu, aż do uzyskania konsystencji ciasta naleśnikowego. 

Ciasto wylewamy do dwóch foremek keksowych, uprzednio wysmarowanych oliwą!

Odstawiamy w temperaturze pokojowej na 10-12 h (do wyrośnięcia).

Pieczemy w temperaturze 180-200 stopni przez około 1 h, następnie smarujemy wierzch odrobiną oliwy, aby zrumieniła się skórka (nie trzeba studzić przed smarowaniem).

Pieczemy jeszcze przez około 20 min.  

Karolina Kozela