CHŁODNIK Z JAJKIEM

5 stycznia 2017
272 Wyświetleń

Jeśli omlety i jaja gotowane już powoli stają Wam w gardle, to polecam krem jajeczno-warzywny, dzięki któremu dostarczamy białko najwyższej jakości, mikroelementy, odrobinę węglowodanów i witaminy.
Przepis na lekki i zdrowy chłodnik, gdzie zamiast śmietany wykorzystujemy jogurt.

Składniki:

• 4 duże rzodkiewki,
• 1 średni ogórek,
• pół pęczka koperku,
• 2 szklanki jogurtu lub maślanki,
• 2 jajka,
• 1 mały burak czerwony.

PRZYGOTOWANIE:

Buraka myjemy, gotujemy do miękkości, obieramy ze skórki i ścieramy na tarce o drobnych oczkach.
Jajka gotujemy na twardo.
Nieobrany (ale wcześniej umyty) ogórek kroimy w drobną kostkę.
Rzodkiewkę płuczemy i ścieramy na tarce.
Do roztrzepanego jogurtu dodajemy warzywa, następnie mieszamy.
Na koniec dodajemy posiekany koperek i jajko.
Druga, według mnie, lepsza opcja – zmiksuj wszystko w blenderze i posyp koperkiem.
Doprawiony chłodnik wstawiamy do lodówki.

Palce lizać.

WARTOŚĆ ODŻYWCZA (całość):

Wartość kaloryczna:

213 kcal

Białko ogółem:

24 g

Tłuszcze ogółem:

5 g

Węglowodany ogółem:

18 g 

Karolina Kozela
zdjęcie: Cactus Studio