Z potrawą chilli con carne wiąże się kilka mitów, a najpopularniejszy jest chyba ten z udziałem siostry Marii od Jezusa z Agredy, która miewała religijne wizje. Siedemnastowieczna zakonnica potrafiła rzekomo wpadać w kilkudniowy trans, w czasie którego jej dusza przemieszczała się do odległych krain, gdzie głosiła słowa wiary chrześcijańskiej poganom zamieszkującym tereny Meksyku. W trakcie jednej z takich podróży otrzymała od pogan przepis na chilli con carne, czyli danie przygotowane z dziczyzny, pomidorów, papryczek chilli i cebuli. Niestety nie ma zapisu, który mógłby to udokumentować, a Meksykanie nazywali chilli con carne „obrzydliwym amerykańskim jedzeniem sprzedawanym jako meksykańskie”.
Chilli con carne, czyli hiszpańskie chilli z mięsem, jest samo w sobie pożywnym daniem, które możemy podawać z tradycyjnym ryżem lub w wersji low-carb – z makaronem/ryżem konjac. Zachęcam do wypróbowania!
Składniki
– pół kilograma wołowiny
– 1 puszka 400 g czerwonej fasoli
– 400g pomidorów w zalewie z puszki (można dodać pomidory domowej roboty ze słoika)
– szklanka wywaru mięsnego
– 1 czerwona papryka
– 1-2 papryczki chilli lub 1 czubata łyżeczka sproszkowanego chilli
– 1 łyżeczka sproszkowanej wędzonej papryki
– 1 łyżeczka kminu rzymskiego
– 1 cebula
– 2-3 ząbki czosnku
– 2 łyżki stołowe przecieru pomidorowego
– 1 łyżka oleju do smażenia
– sól do smaku
Wykonanie
Siekamy drobno cebulę, czosnek, czerwoną paprykę i papryczkę chilli, usuwając wcześniej ich gniazda nasienne. Na dużej patelni o grubszym dnie lub w większym garnku rozgrzewamy na średnim ogniu olej, dodajemy cebulę i smażymy ją, aż stanie się przezroczysta. Nie zapominamy o mieszaniu! Następnie dodajemy czosnek, posiekane papryki i sproszkowane przyprawy. Regularnie mieszając, gotujemy około 3-5 minut. Z kolei dodajemy mieloną wołowinę, w dalszym ciągu regularnie mieszając, dopóki mięso nie usmaży się. Gdy mięso zbrązowieje, wlewamy szklankę wywaru mięsnego (w najgorszym wypadku można dodać kostkę wołową rozpuszczoną w szklance wrzącej wody), przecier pomidorowy i pomidory. Zmniejszamy ogień i gotujemy przez około 15-20 minut. Na końcu dodajemy uprzednio odsączoną i opłukaną czerwoną fasolę z puszki i gotujemy bez przykrywki około 10-15 minut. Gdyby płyn wyparował za szybko i potrawa robiła się zbyt sucha, dodajemy odrobinę wywaru z mięsa. Na koniec doprawiamy potrawę solą, możemy też dodać, wedle uznania, więcej suszonych chilli. Smacznego!
Wartości odżywcza potrawy przygotowanej z wołowiny o zawartości tłuszczu poniżej 5%
KCAL | T | T NASYCONE | WW | CUKRY | BŁONNIK | BIAŁKO | ||
WARTOŚCI ODŻYWCZE RAZEM | 1495 | 59,9 | 16,3 | 88,2 | 42,3 | 24,4 | 133 | |
ILOŚĆ PORCJI | 4 | 4 | 4 | 4 | 4 | 4 | 4 | |
WARTOŚCI ODŻYWCZE JEDNEJ PORCJI | 374 | 15 | 4 | 22 | 11 | 6 | 33 |
Joanna Rogers