Chelaty, czyli kompleksowe związki chemiczne, w których atomem centralnym jest chelatowany metal, składają się z 2 cząstek aminokwasów i cząstki danego minerału.
W trakcie procesu chemicznego chelaty przekształcają nieorganiczną formę pierwiastków w formę organiczną.
W przyrodzie najbardziej znane formy chelatów – to hemoglobina i chlorofil.
Słowo chelatacja pochodzi z greki od słowa chele, które oznacza szczypce kraba.
Chelaty mogą dostarczyć naszemu organizmowi bardzo dużą i dobrze przyswajalną dawkę minerałów.
Dzięki swoim właściwościom pozwalają utrzymać właściwy poziom tych substancji w organizmie bez ryzyka ich przedawkowania – zbyt wysokiego stężenia.
Chelaty wykazują różne działania korzystne dla organizmu, np. wspomagają układ krążenia, stawy i układ nerwowy, a także sprzyjają cerze.
Ich przyswajalność to nawet 84 % substancji czynnej, gdyż w przypadku chelatu wchłanianie minerału nie jest zakłócane przez składniki pokarmu oraz inne minerały.
Dzisiaj niezwykle trudno jest uzupełnić przede wszystkim minerały w naszej codziennej diecie. Żywność coraz bardziej staje się uboga w te składniki, a i często są one przyswajalne tylko w nieznacznej ilości. Dlatego zwłaszcza u osób aktywnych fizycznie powinno zwrócić się szczególną uwagę na zwiększone zapotrzebowanie minerałów przez organizm sportowca. Niezwykle łatwym i korzystnym rozwiązaniem jest sięgnięcie po wysoce przyswajalną formę chelatów w suplementach diety, w celu wyrównania grożących sportowcom niedoborów.
Pamiętajmy, że tylko produkty z zastrzeżonym znakiem jakości gwarantują nam w pełni wartościową formę chelatów. Zwracajmy więc zwłaszcza uwagę na to, żeby były to suplementy wytwarzane w takich standardach farmaceutycznych, jakie oferuje Olimp Sport Nutrition.
Michał Droszczyński