BIAŁKOWY DESER ZEBRA

5 stycznia 2017
470 Wyświetleń
Pysznie, zdrowo, niskokalorycznie i białkowo? Da się to wszystko połączyć w jednym?! Pewnie! Spróbuj pomysłu, który zawiera w sobie wartościowe białko serwatki, bakterie probiotyczne jogurtu i żelatynę na wzmocnienie ścięgien.

Składniki:

• 2 duże jogurty naturalne
• żelatyna (porcja na 1 litr)
• 30 gramów odżywki białkowej np. smak wanilia
• 30 gramów odżywki białkowej np. smak ice coffee
• ewentualnie słodzik lub zamiennik do smaku

Wykonanie:

Żelatynę zalewamy zimną wodą, aby napęczniała, a potem lekko podgrzewamy do rozpuszczenia. Do jednego jogurtu wsypujemy odżywkę waniliową, a do drugiego ice coffee. Do każdego wlewamy porcję żelatyny i miksujemy. Wstawiamy do lodówki, do lekkiego stężenia. Gdy obie masy będą miały konsystencję bardzo gęstej śmietany, nakładamy je warstwami do salaterek uważając, żeby nie zmieszać ich ze sobą. Odstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia.

Gdy chcemy uzyskać efekt ‘pianki’ – przed nakładaniem warstw należy jeszcze raz zmiksować galaretki przez około 2-3 minuty na wysokich obrotach.