Białko dla układu krwionośnego

21 września 2017
133 Wyświetleń

W którymś z archiwalnych już numerów Perfect Bodywspominałem, że poza kreatyną czy też argininą, również i białko zaczyna być postrzegane przez świat nauki jako pomoc we wspomaganiu naszego ciała w walce z różnymi dolegliwościami.

W ten sam ton wpisuje się doniesienie naukowe badaczy z Maastricht University w Holandii. Spojrzeli oni na możliwy wpływ tego podstawowego źródła pokarmowego, jakim są białka, na ciśnienie krwi.

Podobnie jak w wielu doniesieniach naukowych w tym numerze i tym razem mamy do czynienia z przeglądem dostępnej literatury na wspomniany temat.

Cóż więc świat nauki może nam powiedzieć o wpływie białka na ciśnienie krwi?

Okazuje się, że sporo i choć może nie daje pełnego obrazu (np. brak jasnych doniesień, jaki rodzaj białka będzie działał najlepiej, bądź też na jednoznaczny mechanizm, w jaki białko może obniżać ciśnienie krwi) to jednak naukowcy stwierdzają bezapelacyjnie, że większe spożycie białka może być przydatne w tej dolegliwości. Zauważają również, że najczęściej więcej białka (w badaniach) oznacza mniej węglowodanów (a nie tłuszczów) w dietach osób badanych i stąd pozostawiają pewną niejasność: czy większa ilość białka per se, czy też mniejsze spożycie węglowodanów jest bardziej skuteczne?

Nas może to mniej interesować, gdyż najważniejsze jest to, że większe spożycie białka może być pomocne w zwalczaniu nadciśnienia. Tak więc kolejny suplement z Waszej szafki może przydać się komuś jeszcze w Waszej rodzinie.

Zbyszko Tarczewski

Bibliografia:

Teunissen-Beekman KF, van Baak MA.; The role of dietary protein in blood pressure regulation.; Curr Opin Lipidol. 2013 Feb;24(1):65-70. doi: 10.1097/MOL.0b013e32835b4645.

Wystaw komentarz