BEZY/KOKOSANKI BIAŁKOWE

4 stycznia 2017
194 Wyświetleń

SKŁADNIKI:

• 2 białka jaja
• 1 miarka (~25 g) białka o smaku waniliowym
• 20 g mielonych migdałów
• 20 g wiórków kokosowych
• łyżka naturalnego ekstraktu z wanilii
• ewentualnie słodzik do smaku

WYKONANIE

Białka ubić na sztywno. Powoli dodać białko i delikatnie wymieszać łyżką na gładką masę. Następnie w podobny sposób dodać mielone migdały, a potem wiórki kokosowe. Wyłożyć łyżeczką na pergamin w odstępie ok. 3 cm od siebie. Zostawić na pół godziny do podeschnięcia. W międzyczasie rozgrzać piekarnik z termoobiegiem do 150°C i wstawić bezy na 10 min.
Z podanych proporcji otrzymujemy około 10 bezów.
W wersji dla łasuchów można zrobić esy floresy niskocukrową polewą czekoladową.

WARTOŚĆ ODŻYWCZA (porcja):

Wartość kaloryczna:

386 kcal

Białko ogółem:

33 g

Tłuszcze ogółem:

25 g

Węglowodany ogółem:

8 g

Joanna Rogers
zdjęcie: Cactus Studio