Alergia NA BIAŁKO ?

4 stycznia 2018
700 Wyświetleń


Choroby cywilizacyjne to zmora XXI wieku. Coraz więcej osób zaczyna cierpieć na różne dolegliwości, które nie były tak powszechne kilka dekad temu, takie jak cukrzyca, otyłość, choroby układu krążenia czy AIDS. Należą do nich również alergie, w tym pokarmowe.

Bardzo często osoby odczuwające negatywne skutki po zjedzeniu danych produktów spożywczych mówią, że mają alergię lub nietolerancję pokarmową. Używają obu określeń wymiennie – to błąd!

Alergia pokarmowa i nietolerancja pokarmowa to zupełnie odrębne jednostki chorobowe.

W przypadku alergii pokarmowej za reakcje alergiczne odpowiedzialny jest układ odpornościowy, a w przypadku nietolerancji pokarmowej brak odpowiednich enzymów.

Jednym z powszechnie znanych uczulających czynników pokarmowych jest białko soi. Dodawane jest do naturalnych i sztucznych aromatów, sosów, majonezów, mrożonych posiłków, stosowane bywa również jako zamiennik mięsa.

Alergia na soję pojawia się wtedy, gdy układ odpornościowy bierze nieszkodliwe białka soi za „najeźdźców” i wytwarza przeciwko nim przeciwciała w celu „ochrony” organizmu.

Z kolei nietolerancja białka sojowego objawia się niemal natychmiastowymi sensacjami ze strony przewodu pokarmowego.  Objawy nietolerancji soi mogą być różne (od łagodnych do ciężkich) i obejmować ból brzucha, nudności, wzdęcia, wymioty, zgagę, a objawy alergii to trudności w oddychaniu, katar, reakcje skórne (wysypka czy pokrzywka), bóle głowy, a także wstrząs anafilaktyczny (na szczęście rzadko występujący).

Gold Salmon 12000 Mega Tabs®

Podobnie jest z szeroko pojętymi produktami mlecznymi i mlekiem. Czynnikiem wywołującym nietolerancję pokarmową jest tutaj brak laktazy, czyli enzymu trawiącego cukier mleczny, laktozę.  Zdarza się, że osoby nigdy wcześniej niemające z tym problemów, nagle zaczynają odczuwać  nietolerancję laktozy. Jest to zjawisko coraz bardziej powszechne wśród ludzi starszych. Objawy nietolerancji laktozy mogą być łagodne lub ciężkie, w zależności od ilości wytwarzanej przez organizm laktazy, i zwykle pojawiają się do dwóch godzin po spożyciu produktów zawierających laktozę. Są to wzdęcia, biegunka, bóle i „gulgotanie” w dolnej części brzucha oraz wymioty. Alergia na mleko objawia się podobnie do alergii na białko soi. Tu również organizm bierze białka mleka za „najeźdźców” i atakuje je armią histamin.

Na szczęście osobom regularnie ćwiczącym, jak i tym, które chcą się tylko zdrowo odżywiać i dostarczać organizmowi  odpowiedniej ilości białka, na pomoc przychodzą nowoczesne odżywki białkowe, np. Gold Salmon 12000 Mega Tabs®.

Dzięki nim dieta osób z alergiami czy nietolerancjami pokarmowymi może być dalej smaczna i zdrowa.

Joanna Rogers