L-KARNITYNA a WINIAN L-KARNITYNY

6 grudnia 2017
142 Wyświetleń


L-karnityna to naturalny składnik występujący w organizmie człowieka. Jest nośnikiem kwasów tłuszczowych produkowanym w ludzkim organizmie z dwóch istotnych aminokwasów: metioniny oraz lizyny, przy współudziale witaminy C, B6, niacyny oraz żelaza. Podczas treningów o nawet niskiej intensywności jej naturalny poziom obniża się, toteż można wziąć pod uwagę suplementację. Konieczność uzupełnienia może się pojawić albo w momencie wystąpienia jej niedoborów, albo w razie potrzeby zwiększenia sprawności procesu spalania kwasów tłuszczowych.

Jaka forma suplementacji jest dla mnie odpowiednia?

L-KARNITYNA VS WINIAN L-KARNITYNY

L-karnityna

To najczęściej spotykany w suplementach rodzaj karnityny. Wolna forma tej substancji jest najbardziej zbliżona do formy naturalnie występującej w naszym organizmie. Podana z zewnątrz okazuje się formą doskonale biodostępną, aczkolwiek może się charakteryzować niską trwałością w kwaśnym środowisku żołądka. W dużej mierze jest to zależne od ilości produkowanych przez nasz organizm kwasów żołądkowych. Toteż nie przez każdą osobę jej potencjał może być w pełni wykorzystany.

Winian L-karnityny

Jest to kompleks zawierający L-karnitynę połączoną z kwasem winowym – organiczną substancją, która w znaczący sposób stabilizuje molekuły karnityny. Głównym zadaniem L-karnityny jest udział w transporcie długołańcuchowych kwasów tłuszczowych do mitochondriów komórkowych. Kwas winowy dodatkowo potęguje działanie l-karnityny, gdyż znacząco może wpływać na zmniejszenie wchłaniania glukozy z przewodu pokarmowego i ograniczać jej odkładanie w postaci tkanki tłuszczowej.

Polecany jest również osobom chcącym poprawić takie cechy motoryczne, jak:

  • siła,

  • wydolność,

  • wytrzymałość.

Na koniec dodam, że suplementacja nie jest złotym środkiem, który spowoduje u Ciebie znaczne zmiany sylwetkowe. Jest jednak solidnym wsparciem, które może nie tylko przyspieszyć osiągnięcie wymarzonej sylwetki, ale i wspomóc progres Twoich konkretnych cech motorycznych.

Krzysztof Bałakier

Wystaw komentarz