CHILLI CON CARNE

30 listopada 2017
77 Wyświetleń


Z potrawą chilli con carne wiąże się kilka  mitów, a najpopularniejszy jest chyba ten  z udziałem siostry Marii od Jezusa z Agredy, która miewała  religijne wizje. Siedemnastowieczna zakonnica potrafiła rzekomo wpadać w kilkudniowy trans, w czasie którego jej dusza przemieszczała się do odległych krain, gdzie głosiła słowa wiary chrześcijańskiej  poganom zamieszkującym tereny Meksyku. W trakcie jednej z takich podróży otrzymała  od pogan przepis na chilli con carne, czyli danie przygotowane z dziczyzny, pomidorów, papryczek chilli i cebuli. Niestety nie ma   zapisu, który mógłby to udokumentować, a Meksykanie  nazywali chilli con carne „obrzydliwym amerykańskim jedzeniem sprzedawanym jako meksykańskie”.

Chilli con carne, czyli hiszpańskie chilli z mięsem, jest samo w sobie pożywnym daniem, które możemy podawać z tradycyjnym ryżem lub w wersji low-carb – z makaronem/ryżem konjac. Zachęcam do wypróbowania!

Składniki

– pół kilograma wołowiny

– 1 puszka 400 g czerwonej fasoli

– 400g pomidorów w zalewie z puszki (można dodać pomidory domowej roboty ze słoika)

– szklanka wywaru mięsnego

– 1 czerwona papryka

– 1-2 papryczki chilli lub 1 czubata łyżeczka sproszkowanego chilli

– 1 łyżeczka sproszkowanej wędzonej papryki

– 1 łyżeczka kminu rzymskiego

– 1 cebula

– 2-3 ząbki czosnku

– 2 łyżki stołowe przecieru pomidorowego

– 1 łyżka oleju do smażenia

– sól do smaku

Wykonanie

Siekamy drobno cebulę, czosnek, czerwoną paprykę i papryczkę chilli, usuwając wcześniej ich gniazda nasienne.  Na dużej patelni o grubszym dnie lub w większym garnku rozgrzewamy na średnim ogniu olej, dodajemy cebulę i smażymy ją, aż stanie się przezroczysta. Nie zapominamy o mieszaniu! Następnie dodajemy czosnek, posiekane papryki i sproszkowane przyprawy. Regularnie mieszając, gotujemy około 3-5 minut. Z kolei  dodajemy mieloną wołowinę, w dalszym ciągu regularnie mieszając, dopóki mięso nie usmaży się. Gdy mięso zbrązowieje, wlewamy szklankę wywaru mięsnego (w najgorszym wypadku można dodać kostkę wołową rozpuszczoną w szklance wrzącej wody), przecier pomidorowy i pomidory. Zmniejszamy ogień  i gotujemy przez około 15-20 minut. Na końcu dodajemy uprzednio odsączoną i opłukaną czerwoną fasolę z puszki i gotujemy bez przykrywki około 10-15 minut.  Gdyby płyn wyparował za szybko i potrawa robiła się zbyt sucha, dodajemy odrobinę  wywaru z mięsa. Na koniec doprawiamy potrawę  solą, możemy też dodać, wedle uznania, więcej suszonych chilli. Smacznego!

Wartości odżywcza  potrawy przygotowanej z wołowiny o zawartości tłuszczu poniżej 5%

KCAL T T NASYCONE WW CUKRY BŁONNIK BIAŁKO
WARTOŚCI ODŻYWCZE RAZEM 1495 59,9 16,3 88,2 42,3 24,4 133
ILOŚĆ PORCJI 4 4 4 4 4 4 4
WARTOŚCI ODŻYWCZE JEDNEJ PORCJI 374 15 4 22 11 6 33

 

Joanna Rogers

Wystaw komentarz